IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се покачва след положителните данни за инфлацията в САЩ*

Показателят на „сините чипове“ се повишава със 117 пункта, или с 0,4%

17:58 | 31.05.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Индексът Dow Jones се повишава в последния работен ден от седмицата и е напът да приключи месеца с ръст, след като предпочитаният от Федералния резерв показател за инфлацията в САЩ е почти в унисон с очакванията на анализаторите, предава CNBC.

Показателят на „сините чипове“ се повишава със 117 пункта, или с 0,4%. Широкият измерител S&P 500 добавя 0,3%, а технологичният индекс Nasdaq Composite нараства с 0,2 на сто.

Основният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) се е повишил с 0,2% през април спрямо март, което съответства на прогнозата на икономистите, анкетирани от Dow Jones. Основният показател се е увеличил с 2,8% на годишна база, което е малко над прогнозата за 2,7%.

Освен това данните от петък показаха, че потребителските разходи са нараснали с 0,2% през април, което е по-малко от очакванията на икономистите. Коригирани спрямо инфлацията, разходите за лично потребление всъщност са намалели с 0,1% спрямо март.

„Най-важните икономически данни тази седмица дойдоха и виждаме, че те не се отклоняват много от очакванията“,коментира Крис Закарели, главен инвестиционен директор на Independent Advisor Alliance. „През тази година инвеститорите са притеснени от инфлацията, но днес въздъхнаха с облекчение, че инфлацията не е по-висока от очакваното. В доклада от петък може дори да има някои добри новини, доколкото забавянето на потребителските разходи е способно да предвещава по-ниски стойности на инфлацията в бъдеще“, посочи още той.

Всички тези новини идват в края на оформящия се като печеливш месец май, в който всеки от основните индекси е напът да отбележи шести положителен месец от седем насам. Dow се е повишил с 1% този месец, докато S&P 500 е скочил с над 4%. Nasdaq Composite е нараснал с около 7 на сто, което ще отбележи най-добрия му месец от ноември насам.

Голяма част от печалбите през май могат да се припишат на поскъпването на акциите на Nvidia, която миналата седмица публикува доклад с впечатляващи приходи през първото фискално тримесечие. Акциите на производителя на чипове се повишиха с повече от 1% в петък и са напът да завършат месеца с близо 30% ръст.

Днес трейдърите се запознаха и с последните резултати от дейността на компаниите. Акциите на Dell Technologies се сринаха със 17,5%, дори след като резултатите на компанията за първото тримесечие надминаха очакванията. Акциите на компанията за облачна сигурност Zscaler поскъпнаха с 11,5%, а тези на американската софтуерна компания MongoDB поскъпнаха с 24,6%.

Акциите на модната марка Gap пък скочиха с 12 на сто.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до 4,502%, а тази по 30-годишните - до 4,64%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, регистрира понижение от 0,27% до 104,43 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 0,2% до 82,02 долара за барел, а тези върху сорта WTI – с 0,32% до 78,16 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,3 на сто до 2373,5 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 16:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още