IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната загуба на "Бианор" се увеличава заради разходите около придобиванията

Компанията отчита почти тройно увеличение на приходите за отчетния период и очаква ръстът да се задържи през годината

12:19 | 31.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Бианор Холдинг“ АД увеличава близо три пъти консолидираните приходи през първото тримесечие на годината. Заради ръста на разходите обаче дружеството увеличава загубата в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.

Консолидираният отчет и съпътстващите го документи са публикувани на сайта x3news.com.

Компанията отчита приходи от дейността в размер на близо 4,2 млн. лева към края на март в сравнение с почти 1,5 млн. лева към края на март 2023 г., като увеличението достига 2,8 пъти.

От компанията посочват, че очакват да се запази бързият ръст на приходите и през втората половина на годината.

Разходите на дружеството за отчетния период са в размер на 4,5 млн. лева в сравнение с 1,7 млн. лева година по-рано, като увеличението е също близо три пъти за една година. То е свързано с обявените по-рано тази седмица две нови придобивания и с увеличението на капитала, което приключи през април.

Над три пъти се увеличават разходите за персонал през първото тримесечие на годината в сравнение с първото тримесечие на миналата година – до малко над 2,5 млн. лева от близо 800 хил. лева.

При разходите за външни услуги увеличението е 2,5 пъти до над 1,7 млн. лева от под 700 хил. лева.

Почти шест пъти на годишна база нарастват разходите за материали до 23 хил. лева от 4 хил. лева.

Дружеството приключва тримесечието със загуба в размер на 315 хил. лева при загуба за 137 хил. лева година по-рано. Паричните средства се увеличават до над 4,3 млн. лева към края на март при почти 1,4 млн. лева към края на март 2023 г.

В средата на април „Бианор Холдинг“ набра 20 млн. лева от инвеститорите в последната процедура по увеличение на капитала. Две трети от тази сума, или 13,3 млн. лева, идва от фонда BlackPeak Capital.

В средата на май акционерите на компанията одобриха въвеждането на нова управленска структура с два класа директори и съоснователят и управляващ партньор на BlackPeak Capital Росен Иванов беше одобрен за директор клас Б с основно контролни функции.

Това е първата компания на БФБ-София, която въвежда такава структура на управление.

На същото заседание акционерите одобриха и провеждането на обратно изкупуване със срок 14 май 2027 г. и ценови диапазон от 3 до 7,5 лева на акция. Предстои ръководството на дружеството да определи останалите параметри и да стартира процедурата.

През март акциите на компанията влязоха в индекса на 40-те най-ликвидни дружества BGBX40.

Тази седмица "Бианор Холдинг" обяви придобиването на 100% от компанията "Прайм Холдинг" и 51% от "Диджитал Лайтс", като има опция за придобиването и на останалите 49% в бъдеще. Цената на сделките не се посочва. Компанията освен това се ребрандира като Wiser Technology.

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ почти удвояват цената си, а пазарната капитализация надвишава 65,1 млн. лева.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още