IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, докато Фед не дава признаци за скорошно намаление на лихвите*

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 4,2 млн. барела

09:23 | 31.05.24 г.
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Цената на петрола се понижава в последния работен ден от седмицата, като трейдърите реагират на коментарите на представители на Фед, които заявиха, че е твърде рано да се обмисля намаляване на лихвите. Междувременно беше съобщено за изненадващо увеличение на запасите от бензин в САЩ, което натежа върху пазара, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 12 цента, или 0,15%, и се търгуват на ниво от 81,74 долара за барел, докато фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижават със 17 цента, или 0,22%, до 77,74 долара за барел.

Председателят на Федералния резерв в Далас Лори Лоугън заяви, че все още се притеснява от рисковете за ускоряване на инфлацията, като предупреди, че централната банка на САЩ трябва да бъде гъвкава и да държи „всички опции на масата“, докато следи данните и решава как да реагира.

„Наистина е важно да не се фиксираме в някакъв конкретен път за паричната политика“, каза тя на събитие в Ел Пасо, щата Тексас. „Мисля, че е твърде рано да се мисли за намаляване на лихвите“.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 4,2 млн. барела до 454,7 млн. барела през седмицата, приключила на 24 май, съобщи в четвъртък Администрацията за енергийна информация (EIA). Очакванията в анкета на Ройтерс сред икономисти бяха за намаление с 1,9 млн. барела.

Въпреки това запасите от бензин в страната растат, като се очакваше търсенето да бъде по-голямо преди дългия уикенд около Деня в памет на загиналите във войните, който поставя началото на летния туристически сезон. Запасите са се увеличили с 2 млн. барела за седмицата до 228,8 млн. барела, съобщиха от EIA, в сравнение с очакванията за намаление с 400 хил. барела.

На фона на това ОПЕК+ работи по сделка, която ще бъде договорена на срещата в неделя и която ще позволи на групата да удължи някои от съкращенията на производството на петрол до 2025 г., съобщиха в четвъртък трима източници, запознати с дискусиите в организацията.

Организацията на страните износителки на петрол, водена от Саудитска Арабия, сега е намалила добива с 5,86 млн. барела на ден, което се равнява на около 5,7% от световното търсене.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още