IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха с повишения въпреки мрачните настроения в света

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се покачи с 0,63%

19:59 | 30.05.24 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските фондови борси затвориха с повишения в четвъртък, отърсвайки се от негативната тенденция през седмицата, породена от натиска върху пазарите от нарастващата доходност по облигациите, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се покачи с 0,63%, след като през последните два дни отбеляза най-лошите си сесии за месеца, затваряйки в сряда на най-ниското си ниво от 8 май.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Повечето сектори приключиха търговията на зелено, като акциите на телекомите поскъпнаха с 1,6%. Секторът на минодобивните компании се покачи с 0,3%, намалявайки по-ранните си загуби, тъй като трейдърите оцениха въздействието на отказа на BHP Group от офертата за Anglo American. Технологичният сектор отстъпи с 0,72%, след като в САЩ Salesforce отчете по-слаби приходи от очакванията.

Цената на акциите на британската компания за онлайн търговия с автомобили Auto Trader скочи с 14,56%, след като тя надмина прогнозите за приходите с годишните си резултати.

Мрачната ситуация на европейския пазар на акции тази седмица се наблюдава и в световен мащаб, тъй като очакванията, че лихвените проценти ще останат по-високи за по-дълго време, доведоха до повишаване на доходността по облигациите, а това по принцип е в ущърб на акциите.

По отношение на данните в четвъртък Евростат съобщи, че сезонно изгладеното ниво на безработица в еврозоната е 6,4% през април, което е спад спрямо 6,5% през март и ново рекордно ниско ниво.

Сега инвеститорите с нетърпение очакват и данните за инфлацията в петък. Първо ще бъде публикувана информация за еврозоната, а след това и докладът за ценовия индекс на разходите за лично потребление в САЩ - предпочитания от Федералния резерв измерител на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още