IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на алуминия достигна двугодишен връх

Китай затегна контрола върху капацитета за производство на редица метали

10:02 | 30.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Цената на алуминия нарасна до двугодишен връх, след като най-големият производител, Китай, затегна контрола върху редица метали, за да постигне целите си за намаляване на вредните емисии, предава Bloomberg.

Лекият метал, използван за производство на всякакви изделия - от рамки за прозорци до слънчеви панели, поскъпна заедно с другите цветни метали през тази година, тъй като очакваното облекчаване на паричната политика в САЩ и стремежът на Пекин да увеличи усилията си за спасяване на затруднения си сектор на недвижимите имоти засилиха търсенето. Само през това тримесечие цените са се повишили с почти 20%.

Държавният съвет на Китайската народна република обеща да засили ограниченията на капацитета в отраслите от стоманодобива до производството на алуминий в работен план за пестене на енергия и намаляване на въглеродните емисии през 2024-2025 г. Ходът за ограничаване на допълнителното предлагане идва в момент, когато преходът към по-екологична енергия засилва търсенето на мед и алуминий.

Цената на алуминия достига двугодишен връх. Изображение: Bloomberg Цената на алуминия достига двугодишен връх. Изображение: Bloomberg

Страната ще контролира стриктно новите мощности за топене на мед и производство на алуминий и ще въведе по-разумен подход при разпределянето на нови мощности за силиций, литий и магнезий, съобщи правителството в сряда.

Пекин също така потвърди стриктното прилагане на „схемата за размяна на алуминий“, или изискването всеки нов завод да бъде заменен със закриване на съществуващ. Новите мощности за производство на алуминий, алуминиев оксид, полисилиций и литиеви батерии трябва да отговарят на високи нива на енергийна ефективност.

Алуминият поскъпна с 1,1% до 2799 долара за тон на Лондонската метална борса, което е най-високата му стойност от юни 2022 г. Цените на другите метали се понижиха, като медта поевтиня с 1,1%.

Фючърсите върху желязната руда пък поевтиняха с 1,9% до 116,70 долара за тон в Сингапур. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 1 месец
Верно ли китайците са се притеснили за вредните емисии? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още