IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава стабилна преди данните за запасите в САЩ*

Очаква се американските енергийни компании да изтеглят от складовете 1,9 млн. барела суров петрол

09:15 | 30.05.24 г.
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Цената на петрола се запазва на стабилно ниво в четвъртък. Пазарите очакват публикуването на данните за запасите от „черно злато“ в САЩ, въпреки че устойчивата икономическа активност в страната подсказва, че разходите по заемите ще останат по-високи за по-дълго време, което може да нанесе удар върху търсенето, предава CNBC.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с 4 цента, или 0,05% до 83,56 долара за барел, докато фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с 10 цента, или 0,13% до 79,13 долара за барел.

Според пазарни източници, които се позовават на данни на Американския петролен институт от сряда, запасите от суров петрол и бензин в САЩ са намалели през миналата седмица, докато тези от дестилати са нараснали.

Анализаторите прогнозират, че американските енергийни компании ще изтеглят от складовете 1,9 млн. барела суров петрол, като същевременно ще съхранят 0,4 млн. барела дестилати и 1 млн. барела бензин.

Данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ се очакват по-късно в четвъртък.

Увеличаването на световните запаси от „черно злато“ през април поради слабото търсене на горива може да засили аргументите на страните от ОПЕК+ да запазят съкращенията на доставките по време на срещата си на 2 юни.

Трейдърите и анализаторите очакват Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да запазят доброволното съкращаване на производството с общ обем от около 2,2 млн. барела на ден.

Петролните пазари са подложени на натиск заради очакванията, че Федералният резерв ще запази лихвените проценти по-високи за по-дълго време, като на 23 май Брентът достигна най-ниската си стойност от повече от три месеца.

Икономическата активност в САЩ продължи да се разширява от началото на април до средата на май, но компаниите са по-песимистично настроени за бъдещето, докато инфлацията се ускори със скромен темп, показа проучване на Фед.

По-високите разходи по заемите обикновено обвързват средствата и потреблението, което се отразява негативно на търсенето и цените на суровия петрол. Сега се смята, че централната банка на САЩ ще намали лихвените проценти най-рано през септември, в сравнение с очакваното от пазарите в началото на годината облекчаване на паричната политика още през юни.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още