IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отписа 400 пункта, S&P 500 отбеляза първи спад от три сесии насам

Силният ръст на доходността по облигациите надделя над поскъпването на акциите на Nvidia

23:58 | 29.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните борсови индекси в САЩ се понижиха в сряда, след като натискът от повишаването на доходността по облигациите надделя над поскъпването на книжата на Nvidia, предава CNBC.

Dow Jones Industrial Average отписа 411,32 пункта до ниво от 38 441,54 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,74% до равнище от 5266,95 пункта и записа първата си негативна сесия за последните три. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 0,58% и завърши деня на ниво от 16 920,58 пункта, след като напредването на Nvidia донякъде смекчи загубите за индекса.

Книжата на Nvidia поскъпнаха с 0,8%, след като по-рано през деня губеха 2,6%. Производителят на чипове е постигал ръст във всяка сесия, откакто публикува силния си отчет миналата сряда. Оттогава книжата му са прибавили около 21% към стойността си.

Всички 11 сектора в широкия измерител S&P 500 отбелязаха спад, показвайщи мащаба на слабостта на пазара. Над 440 компании в индекса се оцветиха в червено за деня.

27 от 30 компании в Dow записаха понижение. Доставчикът на застраховки UnitedHealth поведе загубите при компаниите от индекса на сините чипове със спад от над 3% след коментар на ръководството за бизнеса ѝ около Medicaid. Книжата на други компании, свързани с федералната програма за здравна застраховка също поевтиняха, включително Molina Healthcare, Humana и Elevance Health.

Спадът на основните индекси отвъд Океана в сряда се случи, докато доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши за втори пореден ден до нива от съответно 4,616% и 4,736%.

Доходността по облигациите се изстреля до тревожни за инвеститорите нива след аукцион на Министерството на финансите във вторник, който регистрира слабо търсене. По-високата доходност може да понижи сумите, които инвеститорите са готови да платят за акциите, да тласне нагоре лихвите по заемите, да засегне търсенето на потребителите и да направи фондовете на паричния пазар по-привлекателни.

„Днес наистина всичко се свежда до лихвите“, коментира Адам Търнквист, главен технологичен стратег в компанията LPL Financial, и допълва, че доходността по 10-годишните и 2-годишните облигации е достигнала „неудобни нива“. „Всичко това създава известно безпокойство сред инвеститорите“, коментира Търнквист.

Въпреки колебливото начало на по-кратката седмица, основните индекси са напът да отбележат значителни ръстове за месеца. S&P 500 е нагоре с 4,6% през май, а Dow напредва с около 1,7%. Nasdaq прибавя над 8% този месец.

Това се случва въпреки понижаването на очакванията на трейдърите, че Федералният резерв ще понижи лихвите. Вместо това те оценяват на близо 54% вероятността лихвите да останат непроменени през септември, сочи инструментът CME FedWatch.

„Инвеститорите се питат: Какво ще донесе лятото? И ще се промени ли силният ръст на макрониво? Годината тече бързо и намалява вероятността да се случат някои от нещата, които очаквахме“, казва Шелби Макфадин, инвестиционен анализатор в Motley Fool Asset Management.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, прибави 0,47% до ниво от 105,1 пункта. Еврото поскъпва минимално до 1,08 долара, а паундът поевтинява до 1,27 долара. Спрямо йената щатските пари отбелязват лек спад от 157,57 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с около 1% заради притеснения относно слабото търсене на бензин в САЩ и икономическите данни, които може да накарат Федералния резерв да запази лихвите по-високи за по-дълго време.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, отписаха 62 цента до 83,60 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 60 цента до 79,23 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,7% до 2361,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още