IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местен лиценз, краудфъндинг платформа: Как "Пейсера" ще използва средствата от IPO-то

Дружеството се стреми да покрие капиталовите изисквания, подготвя и собствен картов център

07:00 | 30.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Придобиване на местен лиценз за ускоряване на растежа, учредяване на дъщерно дружество за колективно финансиране (краудфъндинг), създаване на собствен картов център, развитие на приложението на изкуствения интелект (AI) в дейността – това е част от програмата на „Пейсера България“ за развитие, която ще бъде финансирана със средствата от предстоящото първично публично предлагане на акции на пазар beam на Българската фондова борса (БФБ).

Основателят и изпълнителен директор на компанията Филип Мутафис направи представяне на дружеството пред потенциални инвеститори на 29 май в София.

Дружеството ще предложи на инвеститорите 163 хил. обикновени акции с номинал 1 лев и емисионна стойност 12,2 лева на акция на 12 юни. Общата сума, която компанията цели да набере, е 1 988 600 лева. Прагът за осъществяване на успешно IPO е нисък – дружеството е заложило, че при продажбата на само 1 акция то ще се счита за успешно.

Оценката на компанията след увеличението на капитала може да достигне 11,3 млн. лева, според представянето.

Български лиценз за електронни пари

„Пейсера“ оперира в България през лиценза за дружество за електронни пари на литовското дружество, обясни Филип Мутафис. С придобиването на местен лиценз компанията ще може да расте по-силно, но ще има и нужда от капитал, защото всички клиенти и операции ще бъдат прехвърлени към българското дружество.

Съгласно изискванията на регулатора компанията трябва да разполага с около 2 млн. лева капитал съобразно парите на клиентите. Към края на 2023 г. балансът по клиентските сметки на „Пейсера България“ е малко над 38 млн. евро (74,5 млн. лева), като дружеството отчита, че балансът се увеличава.

Капиталът на компанията в момента е в размер на 766 666 лева, според данните в Търговския регистър.

Филип Мутафис припомни, че компанията е кандидатствала преди 3 години за български лиценз, но такъв ѝ е бил отказан от БНБ. Той допълни, че е работено по всички точки от отказа на регулатора тогава, за да се изпълнят необходимите изисквания.

В тази връзка IPO-то и придобиването на български лиценз са тясно свързани. Ниският праг за листване обаче – продажбата на само една акция, показва желанието на компанията да стане публично дружество, за да поддържа високи стандарти на управление и прозрачност, коментираха от ръководството по време на представянето.

Краудфъндинг платформа

Около 400 хил. лева от набрания от инвеститорите капитал „Пейсера България“ планира да отдели за учредяване на дъщерно дружество за колективно финансиране.

По думите на Филип Мутафис колективното финансиране не е алтернатива на банковото финансиране. Банките подлежат на строги регулации и имат ограничения какво да финансират, както и очакват обезпечения.

Бизнесът същевременно става все по-дигитален и много фирми не разполагат с обезпеченията, които банките очакват. Тук се намесват рисковите фондове, финансирането през борсата и колективното финансиране, посочи той.

В момента няколко дружества се подготвят да стартират платформи за колективно финансиране, едно от които е БФБ-София. Филип Мутафис коментира, че от „Пейсера България“ имат готовност да стартират бързо заради stand-by споразумение с InRento за придобиването на платформата.

И в момента клиентите на „Пейсера България“ могат да инвестират в имоти чрез InRento.

Собствен картов център и внедряване на изкуствен интелект

„Пейсера България“ работи по изграждането на собствен картов център, каза още Филип Мутафис по време на представянето на компанията. Проектът се очаква да бъде завършен най-рано към края на тази година.

Дружеството освен това внедрява различни AI решения с приоритет в обслужването, откриването на измами и други операции.

Като цяло компанията е оптимистично настроена за бъдещето на нео банките. За тази година се очаква размерът на трансакциите на необанковия пазар да достигне над 4,7 трлн. долара и през 2027 г. почти да се удвои до над 9,2 трлн. долара.

При успешно IPO компанията прогнозира, че ще реализира загуба тази година – над 730 хил. лева според прогнозите ѝ, заради разходите, които ще направи за развитието на финансовите услуги в България и Румъния. От следващата година обаче се очаква отново да излезе на печалба и приходите и печалбата устойчиво да растат в бъдеще.

Без увеличение на капитала и тази година ще бъде отчетена печалба, защото няма да бъдат направени някои по-сериозни разходи, като бъдещият ръст ще е по-бавен в сравнение с ръста, ако IPO-то е успешно.

При първия сценарий за тази година се очакват приходи в размер на над 5,8 млн. лева и загуба от 732 хил. лева, а към 2028 г. приходите се очаква да достигнат над 18,7 млн. лева и почти 6 млн. лева печалба.

При втория сценарий печалбата тази година се очаква да достигне 357 хил. лева при над 5,7 млн. лева приходи, а към 2028 г. – 2,5 млн. лева при 12,6 млн. лева приходи.

С обещание за дивиденти

Компанията планира да е дивидентно ориентирана, като се задължава да разпределя дивидент в размер на поне 30% от печалбата за съответната година.

Текущите акционери се задължават също така за срок от 2 години да не продават повече от 5% от притежаваните акции.

Свързани компании:

Пейсера България АД - временна емисия акции, 2024 г.(PAY1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още