IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бианор" придобива две компании и се ребрандира като Wiser Technology

Консолидираните приходи на "Бианор", "Прайм" и "Диджитал Лайтс" за изминалата година са 54 млн. лв.

17:11 | 29.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
"Бианор" придобива две компании и се ребрандира като Wiser Technology

"Бианор Холдинг" АД придобива 100% от "Диджитал Лайтс" ООД и 51% от "Прайм Холдинг" АД, с опция да придобие и останалите 49%. Компаниите са подписали окончателни договори за сделките, сочи съобщение, публикувано в x3news.bg.

Компанията представя и новия си бранд Wiser Technology, който обединява всички дружества в групата и ги позиционира като водеща европейска компания за разработка на високотехнологични софтуерни решения.

Проформа консолидираните приходи на "Бианор", "Прайм" и "Диджитал Лайтс" за изминалата година са 54 млн. лв., а обединеният екип надвишава 500 програмисти, учени и консултанти. Това превръща Wiser Technology в една от водещите български софтуерни компании и я нарежда сред най-големите ИТ компании, търгувани на Българската фондова борса.

По същество сделките представляват обединение на компаниите от групата на "Бианор", "Прайм" и "Диджитал Лайтс". Значителна част от трансакциите ще бъде извършена в акции на "Бианор Холдинг", което ще направи основателите и ключовите членове на екипите на "Прайм Холдинг" и "Диджитал Лайтс" значими акционери в Wiser Technology.

“Прайм Холдинг” е технологична консултантска компания, която предлага пълен набор от консултантски услуги в областта на разработване на софтуерни приложения. “Диджитал Лайтс” е софтуерна компания, специализирана в създаването на решения за мобилност, бизнес приложения и космос.

Дружествата в групата ще продължат да оперират до голяма степен самостоятелно с досегашния си екип и структура. Дейностите, свързани с корпоративното развитие и финанси, както и маркетинг и продажби ще бъдат централизирани в холдинговото дружество и ще обслужват всички компании от групата.

Изпълнителният директор на "Диджитал Лайтс" Димитър Димитров и изпълнителният директор на "Прайм Холдинг" Георги Соколов ще бъдат номинирани за членове на Съвета на директорите на Wiser Technology. Съоснователят и изпълнителен директор на "Бианор Холдинг" Коста Йорданов ще остане изпълнителен директор и член на борда на директорите на Wiser Technology.

"Много се радвам, че обединяваме сили с колегите от "Прайм Холдинг" и "Диджитал Лайтс". Общият екип е изключително силен и нямам съмнение в съвместните ни успехи", каза Коста Йорданов. "Новата, по-голяма организация ще ни позволи да предоставяме още повече стойност на нашите клиенти и да участваме в по-значими и стратегически за тях проекти. По-динамичната и голяма структура ще предложи и по-разнообразни възможности за професионално развитие на колегите, работещи в групата", допълни Йорданов.

Фокусът на Wiser Technology е в телекомуникационната, отбранителната, автомобилната и финансовата индустрия. Сред клиентите на групата са Airbus, Leonardo, Indra, UniCredit, ProCredit, EMAAR, Nokia, DirecTV, Bosch, Legrand, AT&T. Wiser Technology си партнира активно с технологични лидери като IBM, Amazon, Google, Microsoft, IAV, SAP, McKinsey Digital и E&Y Digital.

Обединението се извършва с помощта на фонда за капиталово финансиране BlackPeak Capital, който заедно с институционалните инвеститори "Гаранционен фонд", "Адванс Инвест", "Импулс Растеж" и други участва миналия месец в увеличението на капитала на “Бианор Холдинг” чрез първично публично предлагане на акции на БФБ.

В сделките не участват свързани и/или заинтересовани лица.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още