IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с очакването ОПЕК+ да запази съкращенията на добива*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент с доставка през юли се повишават с 15 цента

09:39 | 29.05.24 г.
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Цените на петрола се повишават в сряда на фона на очакванията, че големите производители ще запазят съкращенията на добива по време на срещата на ОПЕК+ тази неделя, както и че потреблението на горива ще започне да нараства с началото на лятото, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент с доставка през юли поскъпват с 15 цента, или 0,2%, до 84,37 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate с доставка през юли се повишават с 25 цента, или 0,3%, до 80,08 долара. И двата бенчмарка поскъпнаха с повече от 1% ден по-рано.

Трейдърите и анализаторите очакват Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, да запазят доброволното съкращаване на производството с общ обем от около 2,2 млн. барела на ден.

„Очакването членовете на ОПЕК+ да удължат съкращенията на добива вдъхна оптимизъм на пазарите и този ход ще се разглежда като съгласувано усилие за стабилизиране на цените и възстановяване на баланса на световния петролен пазар“, заяви Суганда Сачдева, основател на базираната в Делхи изследователска фирма SS WealthStreet.

„Освен това настъпването на летния и туристически сезон в САЩ стимулира сезонното повишаване на потреблението и обикновено подпомага положителния импулс в цените на суровия петрол“, добавя тя.

Денят в памет на загиналите във войните в САЩ, който беше отбелязан в понеделник, обикновено е сигнал за началото на пиковия сезон на търсенето в страната, най-големия потребител на „черно злато“ в света. Запазването на съкращенията на производството би трябвало да поддържа цените в подкрепа на нарастващото потребление.

„Първоначалните данни сочат, че сравнително голям брой празнични пътувания в САЩ са били осъществени по време на Деня в памет на загиналите във войните - традиционното начало на туристическия сезон. Самолетните пътувания също са били интензивни", посочва Даниел Хайнс, старши стратег по стоковите пазари в ANZ Bank.

Засилването на напрежението в ивицата Газа също осигурява известна подкрепа за цените на фона на опасенията за разширяване на конфликта в по-голяма част от Близкия изток.

Инвеститорите очакват и данните за запасите от суров петрол в САЩ на Американския петролен институт, които ще бъдат публикувани по-късно днес. Според предварително проучване на Ройтерс запасите от суров петрол в страната са намалели с около 1,9 млн. барела през миналата седмица.

Тази седмица трейдърите ще следят и новата информация за инфлацията в САЩ, която би могла да повлияе на очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Докладът за основния ценови индекс на разходите за лично потребление в САЩ за април ще бъде публикуван в петък, като според прогнозите предпочитаният от Фед инфлационен показател ще се задържи стабилен на месечна база.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още