IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq премина историческата граница от 17 хил. пункта

Пазарите реагираха и на коментарите на представителя на Фед Нийл Кашкари, който сигнализира за още лихвени повишения, ако ценовият натиск нарасне

23:20 | 28.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията без единна посока, Nasdaq успя да премине за първи път границата от 17 000 пункта, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0,55% до 38 852,86 пункта.

Широкият показател S&P 500 напредна с 0,03 на сто до 5306,06 пункта.

Технологичният измерител Nasdaq Composite записа ръст от 0,59 на сто до 17 019,88 пункта.

Във фокуса на пазарите попаднаха последните данни за потребителското доверие в САЩ. Показателят на Conference Board за настроенията се е увеличил до 102 пункта от ревизираните нагоре 97,5 пункта през април. Той надхвърля всички прогнози в анкета на Bloomberg, проведена сред икономисти.

Индексът на настоящите условия през май се повишава за първи път от януари насам, а показателят за очакванията скача с най-много от юли.

По-рано през деня правителството на САЩ разкри нови правила за управление на използването на доброволни въглеродни кредити, опитвайки се да повиши доверието във възникващия пазар, след като някои важни компенсаторни проекти не успяха да осигурят обещаните намаления на емисиите.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 28 май. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 28 май.

Междувременно управителят на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари каза, че иска да види още месечни данни, сочещи облекчаване на инфлацията, преди да започне да намалява лихвите. Той също посочи, че не изключва по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, ако ценовият натиск се увеличи отново.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 4,542% и 4,657 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отчете ръст от 0,01% до 104,6 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се повиши с 1,65 на сто до 84,47 долара за баре, докато тази на американския лек петрол WTI напредна с 3,13% до 80,15 долара за барел.

Цената на златото се повиши с 0,9 на сто до 2356,5 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 месец
NASDAQ беше слязъл до ниво 1000 през 2003 след спукването на дот ком балона.17 пъти за 20 години , излиза по 15,2 % годишно за периода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 месец
"По-рано през деня правителството на САЩ разкри нови правила за управление на използването на доброволни въглеродни кредити, опитвайки се да повиши доверието във възникващия пазар" ... За какво говорите? Какви са тези правила, управление , доброволни кредити ... Някой да обясни .. ако има представа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още