IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлив на оптимизъм на борсите в Европа преди новите данни за инфлацията

Акциите на Schneider Electric поевтиняха с над 0,6%, въпреки че германската компания обяви, че ще си партнира с Nvidia по проектирането на центрове за данни с ИИ

19:50 | 28.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения, докато инвеститорите чакат новите данни за инфлацията в региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,6 на сто до 519,08 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 0,52% до 18 677,87 пункта.

Френският индекс CAC изтри 0,92% от стойността си, смъквайки се до равнище от 8057,8 пункта.

Британският измерител FTSЕ записа спад от 0,76% до 8254,18 пункта.

Пазарите реагираха на последните данни за инфлацията в британските магазини за търговия на дребно, която се забавя с 0,6 на сто през първата седмица на май. Според индекса BRC-NielsenIQ инфлацията при цените на хранителните продукти се е забавила до 3,2% през май от 3,4% през април. Същевременно потребителските цени на нехранителните стоки са дефлационни за втори пореден месец и спадат с 0,8% през май спрямо понижение от 0,6% през април.

По-рано през деня Европейската комисия днес одобри отпускането на общо 2,4 милиарда евро под формата на държавна помощ за реализацията на два международни проекта. Единият от тях е свързан с използването на водородното гориво в транспорта. Седем страни от ЕС - Естония, Франция, Германия, Италия, Испания, Словакия и Нидерландия, ще осигурят 1,4 млрд. евро за неговата реализация.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 май. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 май.

Проектът е наречен "Инфраструктура от следващо поколение IPCEI Hy2Move". Той е част от инициативата на ЕС, наречена "Важни проекти от общ европейски интерес".

Акциите на Schneider Electric поевтиняха с над 0,6 на сто, въпреки че германската компания обяви, че ще си партнира с американската корпорация Nvidia. Заедно двете компании ще започнат работа по проектирането на центрове за данни с изкуствен интелект.

Цената на книжата на италиано-френската автомобилна група Stellantis NV се понижи с над 0,7 на сто, въпреки че стана ясно, че компанията планира производството на нова хибридна версия на своя емблематичен градски автомобил Fiat 500 от 2026 г. във фабриката си Mirafiori, близо до град Торино, Северна Италия, за да увеличи производството си на Апенините

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още