IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон се опитва да възстанови репутацията си на финансов център

Британското правителство се стреми да върне обратно публично търгуваните компании в града

11:19 | 03.06.24 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Основаният в Китай гигант в онлайн търговията на дребно Shein имаше големи амбиции да излезе на борсата в Ню Йорк. Но тъй като отношенията между Вашингтон и Пекин се влошиха, компанията за свръхбърза мода започна да разглежда резервен план от другата страна на Атлантическия океан, пише The New York Times.

Според източници на изданието компанията сега се фокусира повече върху Лондонската фондова борса за своето първично публично предлагане (IPO). Това може и да не е бил първоначалният избор на компанията, но би било голяма победа за Великобритания, която се опасява, че столицата ѝ ще загуби статута си на световен финансов център.

Твърди се, че финансовият министър Джереми Хънт е ухажвал Shein, очаквайки, че едно голямо IPO ще засили позицията на британската столица като един от водещите финансови центрове в света. Говорителка на китайската компания и британското министерство на финансите засега отказват да коментират тези слухове.

По много показатели Лондон все още е ключов финансов център, където всеки ден се определят цените на благородните метали, търгува се с трилиони долари чуждестранна валута и се сключват глобални застрахователни договори. Но международната конкуренция за инвеститори сред градове като Ню Йорк, Хонконг, Дубай и Сингапур е силна. Листването на ценни книжа е значителен бизнес и едно голямо първично публично предлагане като това на Shein може да се разглежда като награда, която укрепва местния финансов пазар и създава условия за други компании, които да последват примера.

В опит да укрепят позициите на Лондон британските власти се опитват да преразгледат финансовия сектор, за да направят фондовата борса на града по-привлекателна за модерните индустрии, особено за технологичните компании, вместо да разчитат на сектори като банковото дело, които в миналото са изграждали финансовия сектор на Лондон.

Репутацията на британската столица в областта на финансовите услуги пострада след излизането на Великобритания от Европейския съюз на фона на опасенията, че банките ще преместят парите и служителите си на континента. Някои от тези опасения се оказаха преувеличени, но Brexit все пак се отрази негативно. Амстердам, например, изпревари Лондон като най-голям европейски център за търговия с акции преди около три години, според Cboe Capital Markets.

Акцентът върху привличането на публични листвания в Лондон отчасти е въпрос на гордост, казва Гбенга Ибикунле, професор по финанси в Бизнес училището на Единбургския университет.

„Преди Лондон беше признат за център на финансовия свят“, казва той. „Знаем, че това вече не е така. Тази неприятна истина се изостри от факта, че напуснахме Европейския съюз, и така търговията в Лондон, по отношение на обемите, намаля. Това също намалява част от влиянието, което има пазарът“, добавя експертът.

Освен суетата, казват анализаторите, има и добри икономически причини за наличието на здравословен поток от листвания. От една страна, те подпомагат редица работни места в сферата на финансовите и професионалните услуги - от банкери до адвокати. Публичните дружества също така са отворени за по-голям контрол, който може да даде повече информация за състоянието на икономиката.

Опасенията, че Лондон губи привлекателността си за публично търгуваните предприятия, нараснаха през годините, тъй като няколко компании, сред които фирмата за строителни материали CRH и хазартния оператор Flutter Entertainment, преместиха основните си листвания от Лондон в Ню Йорк. Други, като петролния гигант Shell, признаха, че обмислят тази идея.

Напускащите компании също не бяха заменени от вълна от публични дружества. Миналата година Arm, създадената във Великобритания компания за компютърни чипове, регистрира акциите си в Ню Йорк. Това предлагане, най-голямото през 2023 г., набра близо 5 млрд. долара.

Ню Йорк е дългогодишна дестинация за първичните публични предлагания. Мнозина от финансовата индустрия изтъкват опасенията си, че лондонският пазар с по-малък обем на търговията води до по-ниски оценки, отколкото могат да осигурят борсите в „Голямата ябълка“.

Според анализатори част от проблема се състои в това, че Лондонската фондова борса е доминирана от компании от по-стари отрасли, като банковото дело, минното дело и нефтения и газов сектор. Великобритания се бори за привличане на листвания на технологични компании, а известните провали задълбочиха проблема. Deliveroo, базираната в Лондон компания за доставка на храна, излезе на борсата през 2021 г., водейки до „най-лошото първично публично предлагане в историята на Лондон“. Акциите на компанията спаднаха с 63% спрямо пика си.

Консултантите обаче предупреждават, че компаниите, които обмислят да направят IPO в Ню Йорк, трябва да имат някаква естествена връзка с американския пазар, за да се възползват от търговията там. Flutter, например, генерира повече от една трета от приходите си в Съединените щати. В противен случай мениджърите на инвестиционни фондове не биха имали стимул да се фокусират върху по-малки британски компании, а не върху по-големи, които са по-важни за американците.

Забавянето на предлагането на ценни книжа в Лондон е част от недостига в цялата индустрия, който продължава вече повече от година на фона на високите лихвени проценти, военните конфликти и геополитическата несигурност. По данни на London Stock Exchange Group през миналата година в Ню Йорк са проведени първични публични предлагания на акции на само 16 компании, което е с 84% по-малко в сравнение с 2022 г. За сравнение, в Лондон са реализирани 10 IPO-та, което е с 88% по-малко.

Въпреки това компаниите, които станаха публични в Ню Йорк миналата година, набраха общо 9,5 млрд. долара, докато тези в Лондон събраха едва 442,7 млн. долара. И макар Лондон да се конкурира трудно с Ню Йорк, той е много по-популярна дестинация от европейските си съседи като Париж и Амстердам.

През последните няколко години британското правителство обяви серия от реформи, за да привлече компаниите, особено технологичните стартъпи, да набират капитал чрез IPO в Лондон. Така например беше намален броят на акциите, които компанията трябва да притежава в публични ръце, от 25% на 10%. Бяха разрешени и някои листвания на два класа в премиум сегмента на пазара - промени, които имат за цел да насърчат основателите на технологични компании, които биха искали да запазят по-голям контрол върху компанията си след първичното публично предлагане.

Очаква се други планирани промени да улеснят фирмите да извършват големи придобивания или други сделки, без да получават одобрение от акционерите.

„Видяхме, че няколко реформи вече са въведени, но по-голямата част от тях или са в процес на изпълнение, или са планирани, но тепърва предстоят“, казва Джули Шаклади, директор в UK Finance. „Така че все още не виждаме ползата от всички реформи.“

Но тя заявява, че има „предпазлив оптимизъм“ за възстановяването на пазара по-късно тази година и не очаква, че изборите, дори и да доведат до ново правителство, ще провалят промените.

В случая с Shein UK Finance смята, че част от причините за излизането на борсата е да бъде по-прозрачна на фона на обвиненията за лоши трудови и екологични практики. Счита се, че британската столица има високи стандарти за компаниите, със строги изисквания за отчетност и нови правила за устойчивост.

Освен Shein, поддръжниците на лондонския пазар посочват и други обещаващи новини за британската борса. Производителят на евтини компютри Raspberry Pi наскоро съобщи, че планира да стане публична компания на Лондонската фондова борса.

Според цитиран от The New York Times корпоративен консултант от следващата година на Лондонската борса може да се появят редица компании, собственост на частни инвестиционни дружества, които редовно правят публични сделки с притежаваните от тях предприятия, осигурявайки редовен източник на листвания.

Докато компаниите обсъждат дали да се листнат в Ню Йорк, или в Лондон, Хънт и екипът му се срещнаха с технологични компании през май, за да популяризират Великобритания като място за набиране на средства.

„В продължение на няколко години се самобичувахме, но всъщност тази година сме много оптимистично настроени, че наистина сме обърнали посоката“, уверени са от британското финансово министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още