IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха предимно понижения

Инвеститорите оценяват последните коментари на представителите на ЕЦБ и данните за продажбите в Австралия

11:36 | 28.05.24 г.
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Азиатско-тихоокеанските пазари регистрираха предимно понижения във вторник, докато инвеститорите оценяваха последните коментари на представители на Европейската централна банка, които сигнализираха, че е напълно възможно да се очаква скорошно намаляване на лихвените проценти в най-големия икономически блок в света, предава CNBC.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 затвори с 0,28% по-ниско на ниво от 7766,70 пункта, тъй като ръстът на продажбите на дребно в страната се размина с прогнозите на икономистите. Продажбите през април са се увеличили с едва 0,1% в сравнение с март.

Японският показател Nikkei 225 се понижи с 0,11% и завърши на ниво от 38 855,37 пункта, докато широкият измерител Topix затвори с минимално повишение на ниво от 2768,50 пункта.

Южнокорейският индекс Kospi завърши без промяна на ниво от 2722,85 пункта, а измерителят с малка капитализация Kosdaq напредна с 0,36% и приключи борсовата сесия на ниво от 851,01 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng остана без промяна, но показателят CSI 300 в континентален Китай спадна с 0,73 % до 3609,17 пункта.

В речта си в понеделник Оли Рен, член на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Финландската централна банка, подчерта, че инфлацията в еврозоната спада по „устойчив начин“. Той добави: „Следователно е назрял моментът още през юни да облекчим паричната политика и да се започне понижаване на лихвените проценти“.

През април инфлацията в еврозоната се задържа на равнище от 2,4%, отбелязвайки седми пореден месец под 3%. Данните за май ще бъдат публикувани в петък.

„Ако не се стигне до големи изненади, на този етап това, което виждаме, е достатъчно, за да премахнем най-високото досега ниво на ограничение“, заяви главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн в интервю за Financial Times.

Коментарите бяха отправени преди следващото заседание на централната банка на 6 юни. Инвеститорите и анализаторите виждат много голям шанс за намаляване на основната лихва на ЕЦБ с четвърт процентен пункт от сегашните 4%.

Междувременно пазарите в САЩ се завръщат към търговията днес, след като бяха затворени в понеделник заради Деня в памет на загиналите във войните, като фючърсите върху акциите и за трите основни индекса се повишават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още