IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради очакванията за повишено търсене на горива в САЩ*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за юли поскъпнаха до 83,31 долара за барел

09:46 | 28.05.24 г.
Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg
Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg

Цената на петрола се повиши във вторник, подкрепена от очакванията за по-силно търсене на горива в САЩ през лятото, преди ОПЕК+ да вземе решение за производствената си политика на заседанието си на 2 юни, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за юли поскъпнаха с 21 цента до 83,31 долара за барел, а тези за август - с 21 цента до 83,09 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за юли достигнаха цена от 78,90 долара за барел, което е с 1,18 долара, или 1,52%, повече от петък, след като се търгуваха без сетълмент през почивния ден в САЩ по случай Деня в памет на загиналите във войните.

„Въпреки всеобщото мнение, че по-високите лихвени проценти могат да доведат до слаб ръст на търсенето на „черно злато“, данните за мобилността в реално време показват, че засега това не е проблем“, посочва Джовани Стауново, анализатор от UBS.

Що се отнася до авиотуризма, броят на пътуванията с вътрешни полети в САЩ за май се е увеличил с 5% на месечна база и с почти 6% на годишна база до малко над 90 милиона, сочат данни на компанията за анализ на полети OAG. Данните надхвърлят нивата от 2019 г.

Броят на пътуванията с международни полети през май пък е нараснал с 11% на годишна база до около 14,2 милиона, което е с 8% повече спрямо същия период на 2019 г.

Предстоящата среща на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известна като ОПЕК+, беше изместена с един ден и ще се проведе онлайн. Производителите ще обсъдят дали да удължат доброволното съкращаване на добива с 2,2 млн. барела дневно през втората половина на годината, като източници от ОПЕК+ заявиха, че този ход е много вероятен.

Трейдърите и анализаторите очакват съкращенията на производството да останат в сила и да стимулират допълнително цените.

„Очакваме цените на петрола да се повишат през следващите дни поради очакваното продължаване на доброволното съкращаване на добива от страна на петролните производители и нарастващите перспективи за облекчаване на паричната политика на САЩ“, заяви Сатору Йошида, анализатор в Rakuten Securities.

Йошида добави, че началото на туристическия сезон в САЩ също ще окаже подкрепа.

По-рано трима източници от страните от ОПЕК+ заявиха, че е вероятно удължаване на доброволното съкращаване на добива с 2,2 млн. барела дневно през втората половина на годината.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още