IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните цени охлаждат търсенето на злато от Китай

Покупките на физическо злато от страната са намалели до 136 тона през април

10:08 | 21.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вносът на злато от Китай се е забавил миналия месец, тъй като търсенето от най-големия потребител в света започва да намалява в условията на рекордни цени, пише Bloomberg.

Покупките от чужбина на физическо злато са намалели до 136 тона през април - спад от 30% спрямо предишния месец и най-ниското ниво за годината, сочат нови данни на митническата служба в страната.

Покупките на Китай на злато от чужбина спаднаха до най-ниското си ниво тази година. Графика: Bloomberg LP Покупките на Китай на злато от чужбина спаднаха до най-ниското си ниво тази година. Графика: Bloomberg LP

Макар че цените са силно повлияни от лихвените проценти в САЩ, силата на златото през пооследно време се дължеше до голяма степен на стабилното потребление в Китай, където вариантите за инвестиции са по-ограничени, отколкото в други страни. В момент, когато домакинствата и инвеститорите се борят с продължителна криза в имотния сектор, волатилните фондови пазари и отслабването на йената, парите се насочват към активи, които се смятат за по-безопасни. Това тласна цената на златото до исторически върхове.

Китайската централна банка също проявява последователен апетит към златото, като повишава резервите си за 18-и пореден месец в усилията си да ги диверсифицира и защити от обезценяване на валутата. Но темпът на тези покупки също се забавя през април.

Всяко забавяне на вноса вероятно ще даде на инвеститорите, залагащи силно на златото, пауза за размисъл. Търсенето от Китай ще остане силно през 2024 г., но огромният обем на вноса, наблюдаван през последното тримесечие, вероятно няма да се повтори, счита Сони Кумари, стратег в областта на суровините в ANZ Group Holdings.

Привлекателността на ценния метал намалява допълнително заради предупрежденията на китайските власти за прекомерни спекулации. В поредния си ход да успокои поемането на риск на пазара Шанхайската борса за злато отново повиши изискванията за маржовете по някои договори от вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още