IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq достигна нов рекорд, но Dow започна седмицата със спад

Компаниите за изкуствен интелект се очаква да са във фокуса на вниманието следващите дни

23:25 | 20.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kent/Bloomberg
Снимка: Alex Kent/Bloomberg

Американските индекси не успяха да намерят единна посока, но технологичният индекс Nasdaq Composite успя да достигне нов рекорд, пише CNBC.

Nasdaq се изкачи с 0,65%, достигайки рекорден дневен връх и приключи сесията също на рекордно ниво от 16 794,87 пункта, подкрепен от ръста на Nvidia и други технологични компании.

Широкият индекс S&P 500 напредна с 0,09% до 5308,13 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average обаче не успя да последва тенденцията и отстъпи със 196,82 пункта, или 0,49%, до 39 806,77 пункта.

Стойността на книжата на JPMorgan се понижи с близо 4,5%, след като главният изпълнителен директор на компанията Джейми Даймън подсказа по време на годишната инвестиционна среща на банката, че може да се оттегли по-рано от поста си от планираното. Даймън също така заяви, че банката няма да изкупува обратно акции на сегашната им цена. Книжата повишиха стойността си с 15% от началото на годината.

Компаниите за изкуствен интелект се очаква да са във фокуса на вниманието тази седмица. Инвеститорите ще следят внимателно финансовите резултати на Nvidia за първото тримесечие, които се очакват в средата на седмицата. По тях те ще преценят колко силно може да е AI ралито в бъдеще.

Цената на акциите на Nvidia днес се повиши с повече от 2%, благодарение на бичи настроените инвеститори, които подчертаха ключовата пазарна позиция на компанията. Няколко фирми от Wall Street също повишиха ценовите си цели за книжата на производителя на чипове преди обявяването на финансовите резултати, предполагайки, че акциите могат да нараснат с до 30% от сегашното си ниво.

През 2024 г. цената на акциите на Nvidia скочи с 94%, а за последните 12 месеца – с 203,9%.Сега Nvidia разполага с третата по големина пазарна капитализация в S&P 500 – 2,3 трлн. долара.

Акциите в САЩ имаха успешна минала седмица. S&P 500 записа четириседмична серия на зелено, достигайки рекордни върхове. Dow също нарасна за пета поредна седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още