IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Богатите японци ще инвестират още 1,4 трлн. долара до 2030 г.

Инвестициите на хората със свръхголямо богатство и „високозаможните“ ще достигнат 5,8 трлн. долара до края на десетилетието, показва анализ

09:39 | 20.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Свръхбогатите японци ще допринесат за над 30-процентния ръст при стойността на активите, в които инвестират, до края на десетилетието, тъй като домакинствата с големи парични средства се фокусират повече върху пазарите, показва нов анализ на Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

Инвестициите от общия сегмент на хора със свръхголямо богатство и „високозаможните“ ще достигнат 906 трлн. йени (5,8 трлн. долара) до 2030 г. спрямо сегашното ниво от около 690 трлн. йени, показва докладът за движението на богатството в островната страна.

Този фон предоставя възможност за продажби на националните финансови компании на стойност около 38 млрд. долара, изтъква докладът. Банките и брокерските компании в Япония се обръщат към управлението на богатството като ключов стълб на растежа за бъдещето, точно когато ръстът на борсите и краят на политиката на отрицателни лихвени проценти на Японската централна банка (ЯЦБ) сигнализират за съживяване на интереса към активите в страната.

Младите заможни японци са посочени като конкретен източник на потенциален растеж.

„Тъй като тази група увеличава богатството си и нейните портфолио нужди стават по-комплексни, смятаме, че притоците от взаимни фондове могат да бъдат значителни в дългосрочен план“, пише екип на Morgan Stanley от стратези и анализатори в доклада от 16 май.

Миналата седмица бяха публикувани предварителни данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония, който се свива по-рязко от очакваното през първото тримесечие, след като слабата йена продължи да засяга потреблението в страната. Междувременно низходящо ревизираните данни показват почти пълна липса на движение в БВП през четвъртото тримесечие на 2023 г. заради понижаване на прогнозите за капиталовите разходи.

Слабата йена създаде икономика на две скорости в Япония, като секторите на износа и туризма като цяло се възползваха от по-конкурентен обменен курс, но домакинствата и малките предприятия са притиснати от завишените цени на вносните стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още