IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ се подготвя за издаване на ипотечни облигации за до 400 млн. лева

Акционерите ще гласуват промяна в устава на банката на общото събрание, свикано на 19 юни

17:03 | 16.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Първа инвестиционна банка“ АД (ПИБ) залага в устава си възможност да издава ипотечни облигации.

Промяната в устава ще бъде гласувана от акционерите на предстоящото общо събрание, свикано на 19 юни в София. Поканата и материалите са публикувани на сайта x3news.com.

Новият текст, който ще бъде включен в устава, предвижда в продължение на пет години, считано от регистриране на промените, кредиторът да може да издава ипотечни облигации с номинална стойност до 400 млн. лева и падеж до 10 години от датата на издаване.

Управителният съвет на банката ще определя конкретните условия по отделните емисии.

От документацията за предстоящото общо събрание се вижда, че ПИБ пак ще капитализира печалбата си за 2023 г. Банката приключи миналата година с печалба в размер на малко над 135 млн. лева при 81,2 млн. лева за 2022 г., или с ръст от 66% на годишна база.

Кредиторът е на пето място на пазара по размер на активите с 8% дял.

Акционерите ще гласуват на общото събрание и финансовия отчет за 2023 г., докладите на одита и ръководството, както и на директора „Вътрешен одит“. Ще бъде избран нов одитор за 2024 г. и ще се преизберат членовете на одитния комитет на банката.

В последната година акциите на банката поскъпват повече от два пъти, а пазарната капитализация надвишава 647 млн. лева. Акциите на кредитора достигнаха най-високо ниво на цената в последната година на 15 май (4,8 лева).

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още