IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Шелли груп" отчита над 45% ръст на приходите и 50% на печалбата за първото тримесечие

Дружеството потвърждава прогнозите си за 2024 г. и очаква увеличение на приходите до 205,4 млн. лева

10:34 | 16.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Шелли груп“ АД отчита 45,5% ръст на консолидираните приходи за първото тримесечие на годината до 40,2 млн. лева и 50,4% - на нетната печалба до близо 9 млн. лева, съобщават от дружеството.

Оттам потвърждават също така прогнозите си за 2024 г., като очакват увеличение на приходите до 205,4 млн. лева.

Растежът на продажбите се дължи на разширяването на каналите за дистрибуция на продуктите на компанията, увеличаването на броя на клиентите и развитието на продуктовата гама.

Данните сочат, че немскоезичните държави имат най-голям принос за растежа на общите приходи от продажби, като продажбите там се увеличават с над 45% до 20,4 млн. лева, което е половината от общите приходи.

От останалите пазари в Европа добро е представянето на продажбите в Испания, Италия и Скандинавските страни. Обещаващ пазар за компанията е Австралия, но резултатите там са все още малки на общия фон, посочват от дружеството.

Общите разходи на компанията се увеличават също с над 45% до над 30,1 млн. лева от 20,8 млн. лева. При разходите за външни услуги ръстът е почти двоен до над 5,4 млн. лева от 2,8 млн. лева. Разходите за персонал се увеличават на годишна база през първото тримесечие с над 31% до 5,3 млн. лева от малко над 4 млн. лева.

„Шелли груп“ отчита лек спад на маржа на печалбата преди лихви и данъци от 26,2% до 26% заради увеличените разходи за маркетинг, включително на дистрибутори, и участието в търговски изложения.

В последната година акциите на „Шелли груп“ утрояват цената си, а пазарната капитализация достига почти 1,25 млрд. лева.

Компанията свика общо събрание на акционерите на 4 юни в София, като предвижда да разпредели дивидент в размер на 0,25 лева на акция и да предложи служителски акции, с които да увеличи капитала до малко над 18,1 млн. лева.

Дружеството е първото, което премести акциите си на новия сегмент на БФБ-София EuroBridge Market, който дава възможност за двойно листване в София и на XETRA във Франкфурт. Акциите на „Шелли груп“ се търгуват на Франкфуртската фондова борса от 2021 г.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още