IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на инфлацията в САЩ и силното търсене повишават цените на петрола*

По-голямото от очакваното намаление на запасите от суров петрол в САЩ също подкрепя цените

08:40 | 16.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола продължават да растат на фона на признаци за по-силно търсене в САЩ, където в четвъртък стана известно, че инфлацията през април е била по-бавна от пазарните очаквания. Тя подкрепя аргумента за понижаване на лихвите и може да доведе до още по-голямо потребление, коментира Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 35 цента до 83,10 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 40 цента до 79,03 долара за барел.

„По-умереният ръст на инфлацията в САЩ през април и значително по-слабите от очакванията продажби на дребно в страната изглежда предлагат възможност на Фед да обмисли по-ранни понижения на лихвите, като пазарните очаквания клонят по-твърдо към начало на смекчаването на политиката през септември тази година“, коментира пазарният стратег на IG Йеп Юн Рун.

„По-големият от очакванията спад на запасите от суров петрол в САЩ за последната седмица също предложи известно спокойствие, а геополитическото напрежение продължава за разтърсва Близкия изток“, допълва той.

Цените на потребителските стоки в САЩ нараснаха по-слабо от очакванията през април и подкрепиха прогнозите на финансовия пазар за понижаване на лихвите от Федералния резерв през септември, което може да намали силата на долара и да направи петрола по-достъпен за притежателите на други валути.

Запасите на САЩ от петрол, бензин и дестилати намаляха, отразявайки ръста както в рафиниращата дейност, така и в търсенето на гориво, показаха данни на Администрацията за енергийна информация.

Запасите от суров петрол са намалели с 2,5 млн. барела до 457 млн. барела в седмицата до 10 май спрямо консенсусна прогноза на анализатори, участвали в допитване на Ройтерс, за 543 хил. барела.

Признаците за забавяне на инфлацията и по-силно търсене подкрепят цените, съобщи ANZ Research в бележка до клиенти. Към тях се прибавя и геополитическият риск, който според компанията остава висок.

В Близкия изток израелските войски воюват с членове на „Хамас“ в Газа, включително в град Рафах, който е убежище на цивилни. Преговорите за спиране на огъня с посредничеството на Катар и Египет са в застой, тъй като „Хамас“ иска спиране на атаките, а Израел отказва, докато групировката не бъде унищожена.

Повишенията на цените на петрола бяха ограничени, след като Международната агенция за енергия (МАЕ) понижи прогнозата си за ръста в търсенето на петрол през 2024 г.

Търсенето на петрол в света през тази година ще нарасне с 1,1 млн. барела дневно, очаква МАЕ. Това е спад със 140 хил. барела дневно спрямо предишната ѝ прогноза и се дължи до голяма степен на слабото търсене в развитите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

*Информацията е актуална към 8,30 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още