IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовият скок при акциите на Delivery Hero дава положителен тласък на борсите в Европа

Инвеститорите в региона останаха предимно оптимисти въпреки смесените икономически данни от Германия

19:50 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове въпреки смесените нови икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,15 на сто до 521,65 пункта.

Френският измерител CAC записа ръст от 0,2% до 8225,8 пункта.

Германският показател DAX отчете спад от 0,14 на сто до 18 716,42 пункта.

Британският индекс FTSE прибави 0,16% към стойността си, изкачвайки се до равнище от 8428,13 пункта.

Във фокуса на пазарите попаднаха новите данни за доверието на германските инвеститори, което е повишава за десети пореден месец, отразявайки оптимизма, че растежът на икономиката се завръща след повече от година на почти пълна стагнация. Показателят за очакванията на института ZEW нараства до 47,1 пункта през май от 42,9 пункта през април - повече от прогнозираните в анкета на Bloomberg сред анализатори 46,4 пункта. Показателят за текущите условия в страната също надхвърли прогнозите.

Междувременно обаче инфлацията в Германия се ускорява до 2,4% през април на годишна база, показват данни на Федералната статистическа служба. Потребителските цени в страната, хармонизирани за сравнение с другите членки на Европейския съюз, са се повишили с 2,3% на годишна база през март, което е най-ниският темп от почти три години насам.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 14 май. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 14 май.

Акциите на Delivery Hero поскъпнаха с 26 на сто, след като компанията  обяви, че Uber ще придобие нейния бизнес в Тайван като част от по-голяма сделка на стойност 1,25 млрд. долара.

Цената на акциите на британската миннодобивна компания Anglo American се понижи с 3,2%, след като групата обяви стратегическо преразглеждане, за да опрости бизнеса с си на фона на продължаващите опити за поглъщане от страна на BHP Group.

Пазарите реагираха и на данните за цените на едро в САЩ, които нарастват с повече от очакваното през април. Индексът на производствените цени (PPI), измерващ цените, които производителите получават за създадените от тях стоки, се е повишил с 0,5% през миналия месец. Това е над прогнозата на Dow Jones за ръст от 0,3%. Показателят за март обаче беше ревизиран от първоначално отчетеното повишение от 0,2% до спад от 0,1%.

Трейдърите реагираха и на последния месечен доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в който картелът изтъква, че световното търсене на петрол ще нарасне с 2,2 милиона барела на ден през 2024 г. Това е малко под прогнозата от април за нарастване на потреблението с 2,25 млн. барела.

ОПЕК отбелязва, че имаше някои незначителни възходящи корекции на данните за първото тримесечие на 2024 г., включително лека възходяща корекция на данните на ОИСР за Америка и Китай поради по-добро от очакваното представяне на търсенето на петрол през първите месеци на годината.

Междувременно управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл даде положителна перспектива за икономиката на страната през последната година, като същевременно отбеляза очакванията си за намаляване на инфлацията. Говорейки във вторник на годишното общо събрание на Асоциацията на чуждестранните банкери в Амстердам, Пауъл подчерта силата на пазара на труда и здравословните потребителски разходи. Той отбеляза, че икономиката на САЩ се е разширила с малко над 3% през миналата година, водена от значителен ръст на заетостта, заплатите и бизнес инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още