IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни в очакване на нови данни*

Инфлацията в САЩ и месечния доклад на ОПЕК трябва да бъдат публикувани идните дни

09:22 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола се промениха слабо във вторник, докато инвеститорите очакват новите данни за инфлацията в САЩ и месечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) тази седмица, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 4 цента до 83,40 долара за барел, а тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate с 5 цента до 79,17 долара за барел.

Бенчмарковете отбелязаха повишение на цените и в понеделник поради признаците за подобряващо се търсене в САЩ и Китай - двете най-големи страни потребителки на петрол в света.

„Цените на петрола леко се повишиха през нощта, но остават в широка зависимост от изминалата седмица, като подготовката за предстоящите данни за инфлацията в САЩ запазва някои от резервите сред инвеститорите“, заяви Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

Инвеститорите следят данните за индекса на потребителските цени в САЩ, които трябва да бъдат публикувани в сряда, надявайки се да получат информация и за това кога Федералният резерв ще пристъпи към намаляване на лихвените проценти.

„По-нататък във фокуса на вниманието ще бъде месечният доклад на ОПЕК за петрола, който ще предостави актуална информация за световното търсене на петрол. Ще стане ясно дали оптимистичните нагласи около летния туристически сезон ще се запазят“, добавя Йеап.

Очаква се месечният доклад за петролния пазар на ОПЕК да излезе по-късно във вторник.

Междувременно пазарът следи и горските пожари в отдалечените части на Западна Канада, които биха могли да нарушат доставките на петрол в страната. В понеделник пожарникарите се надпреварваха да овладеят един пожар в Британска Колумбия и два в Албърта, близо до сърцето на петролната индустрия в страната.

Не е съобщено за прекъсване на работата, но Алекс Хоудс, анализатор в енергийната брокерска компания StoneX, заяви, че производственият капацитет на Канада от 3,3 млн. барела дневно „е много вероятно да бъде засегнат“.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още