IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апокалиптичните настроения поддържат силен S&P 500

Общо 459 компании от S&P 500, които са отчели финансовите си резултати за последното тримесечие, са отбелязали печалби със средно 8,4% над очакваните

14:20 | 13.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-големите компании от Северна Америка са напът да отчетат най-добрите си тримесечни резултати спрямо очакванията от поне две години на фона на усилията за запазване на по-ниски разходи заради притесненията от рецесия.

Общо 459 компании от S&P 500, които са отчели финансовите си резултати за последното тримесечие, са отбелязали печалба със средно 8,4% над очакваната, показват данни, събрани от Bloomberg. Около 79% е делът на тези, които са се представили над очакванията за печалба спрямо 76% предходното тримесечие.

Очакванията за рецесия може би са допринесли за представянето. Компаниите засилват печалбите, орязвайки разходите и трупайки кеш, за да компенсират ефектите от икономическото забавяне.

Средното по-добро представяне от очакванията при печалбите достига до най-високото си ниво от две години. Графика: Bloomberg LP Средното по-добро представяне от очакванията при печалбите достига до най-високото си ниво от две години. Графика: Bloomberg LP

Компаниите се опитват „да правят повече с по-малко“, коментира Флориан Иелпо, ръководител на звеното за макропроучвания на Lombard Odier Asset Management.

Делът на т. нар. двоен пропуск на компаниите от S&P 500 – когато резултатите както за приходите, така и за печалбата не отговарят на очакванията – също е бил по-нисък от средния към четвъртък сутринта миналата седмица, показват данни от бележка на Джулиан Еманюел, главен стратег за ценни книжа на Evercore ISI.

„Предпазливото управление ще остане предпазливо“, коментира той. „Няма причина да смятаме, че корпоративна Америка няма да продължи да блуждае по краищата на предпазливостта, защото, честно казано, това работи“, допълва той.

Обратно, приходите се приближават до очакванията, тъй като стабилната макроикономическа среда улеснява както прогнозите на анализаторите за продажбите, така и планирането на компаниите.

Споменаванията на „рецесия“ в отчитането на резултатите и конферентните разговори при компаниите от S&P 500 са достигнали най-ниското си равнище от първото тримесечие на 2022 г., показват събраните от Bloomberg данни.

В резултат изненадващо добрите резултати накара анализаторите да станат по-оптимистични и да увеличат прогнозите си с най-бърз темп от две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още