IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси отчетоха рекорди на фона на оптимизма около икономиката в региона

Пазарите обърнаха внимание на данните за британската икономика и инфлацията в Норвегия

19:35 | 10.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата с ръстове до рекордно високи нива на фона на последните икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,77% до 520,76 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 0,38 на сто до 18 756,86 пункта.

Френският индекс CAC се повиши с 0,38% до 8219,14 пункта.

Британският измерител FTSE напредна с 0,63 на сто до 8433,76 пункта.

Последните данни за британската икономика показаха, че страната уверено се възстановява от рецесията. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,6% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение с последните три месеца на 2023 г,, съобщи Службата за национална статистика. Това са най-позитивните данни от края на 2021 г. насам, като те надминават прогнозираното от икономистите разширяване с 0,4 на сто.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 10 май. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 10 май.

Междувременно инфлацията в Норвегия се забавя по-малко от очакванията на анализаторите през миналия месец. Според публикувани в петък данни базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергоносителите, се е забавила до 4,4% през април. Това е малко под прогнозата на Норвежката централна банка от 4,5%, докато прогнозата в проучване на Bloomberg сред анализатори беше за инфлация от 4,2 на сто.

В отделен анализ CNBC изчислява, че САЩ изместват Китай като най-голям търговски партньор на Германия. Комбинираният износ и внос между Германия и САЩ е възлязъл на общо 63 млрд. евро между януари и март през 2024 г. В същото време търговията между Германия и Китай е достигнала малко под 60 млрд. евро.

Инвеститорите виждат по-светло бъдеще за европейските пазари, изтъква от своя страна Даниел Морис, главен пазарен стратег в BNP Paribas Asset Management. Част от оптимизма се дължи на очакванията за скорошно намаляване на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), докато икономиката на Великобритания се разшири над очакванията през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още