IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовото рали в САЩ се охлади

S&P 500 и Nasdaq се понижиха в понеделник, докато Dow Jones все пак успя да запише лек ръст

23:10 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ралито, което отведе основните борсови индекси в САЩ до рекордни върхове, се охлади в понеделник, пише CNBC.

Широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,11% до 5117,94 пункта. Технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 0,41% до 16 019,27 пункта, докато акциите в сектора бяха под натиск. И двата индекса записаха втората си поредна сесия на червено.

От своя страна, индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се противопостави на тенденцията, добавяйки 46,97 пункта, или 0,12%, завършвайки деня на ниво от 38 769,66 пункта.

Акциите на компанията за информационни технологии Super Micro Computer понижиха стойността си с повече от 5%, докато цената на книжата на Nvidia спадна с 2 на сто. И двете компании понесоха удар, тъй като инвеститорите се съмняват дали акциите, свързани с изкуствения интелект, могат още да поскъпват след невероятните си ралита.

Meta също имаше тежък борсов ден. Компанията майка на Facebook отстъпи с 4,4%. Отвъд технологичния сектор, стойността на книжата на фармацевтичния гигант Eli Lilly се понижи с повече от 3%.

Всичко това се случва, докато инвеститорите са в очакване на индекса за потребителските цени за февруари, който трябва да бъде публикуван във вторник. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакват показателят да се повиши с 0,4% между януари и февруари и с 3,1% на годишна база. Като се изключат нестабилните цени на храните и енергията, т.нар. основна кошница се очаква да нарасне с 0,3% на месечна и 3,7% на годишна база.

По-късно през седмицата вниманието на инвеститорите ще се насочи към индекса, фокусиран върху производителите. Двете публикации са сред последните големи икономически доклади, които се очакват преди лидерите на Федералния резерв да се съберат за политическата си среща през март.

„В крайна сметка пазарите вероятно все още са твърде оптимистични относно способността на Фед да намали значително лихвите през 2024 г.“, каза Лара Рейм, главен икономист за САЩ във FS Investments. „Мисля, че данните за инфлацията през февруари ще бъдат още едно напомняне, че Фед трябва да действа предпазливо.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още