IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq отбелязаха ръст във вторник

Dow Jones се понижи с почти 97 пункта във вяла сесия

23:51 | 27.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

S&P 500 и Nasdaq Composite завършиха сесията във вторник със скромни ръстове, докато инвеститорите се подготвят за ключови данни за инфлацията, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,17% до ниво от 5078,18 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 0,37% до ниво от 16 035,30 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 96,82 пункта и завърши деня на ниво от 38 972,41 пункта.

Книжата на гиганта Macy’s поскъпнаха с 3,4%, след като компанията обяви, че ще затвори около 150 от магазините си, които изпитват затруднения, след като не отговори на очакванията за приходите си предходното тримесечие. Цената на акциите на Lowe’s се повиши с 1,7%, след като компанията публикува силен отчет. Zoom Video и Hims & Hers Health отбелязаха ръст от съответно 8% и 31%, след като отчетите им надминаха очакванията на Wall Street.

Силният ръст на пазара във вторник „няма голяма посока, коментира Сан Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA Research. Различните сектори „следват звука на барабана“, допълва той.

Секторът на комуналните услуги се представи по-добре от широкия пазар, като отбеляза ръст от около 1,9%. Секторът на комуникационните услуги също е нагоре с 1%, а технологичният сектор прибави под 0,1 на сто.

„Технологичният сектор, потребителските стоки, комуникационните услуги и финансовите компании се представят по-добре, тъй като това е обичайно за тях в период на пауза в повишението на лихвите. Освен това там е съсредоточен растежът“, коментира Стовал. „Смятам, че докато Фед започне да понижава лихвите, инвеститорите няма да се диверсифицират значително с акции на компании със средна и малка капитализация, те наистина искат да изчакат и да видят“, допълва той.

Индексът за доверието на потребителите също се понижи заради притеснения от възможно забавяне на трудовия пазар и поляризиран политически пейзаж, показа индекс на Conference Board, публикуан във вторник. Индексът за доверието на потребителите е намалял до 106,7 пункта, което е под ревизираните към понижение 110,9 пункта през януари и под очакванията на Dow Jones за 115,1 пункта.

Данни на Министерството на търговията, публикувани във вторник, показаха, че поръчките за дълготрайни стоки са намалели повече от очакваното през януари, а водещият фактор е бил големият спад на търсенето в транспорта.

Данните са публикувани преди внимателно следения индекс на разходите за лично потребление, както и на индекса за личните доходи, които трябва да бъдат оповестени в четвъртък. Инвеститорите ще наблюдават тези данни за знаци относно стабилността на икономиката и за пътя на паричната политика.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 4,307% и 4,433%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи леко до 103,82 пункта. Еврото поевтиня до 1,084 долара, а паундът се задържа на ниво от 1,268 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха со 150,47 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши на фона на несигурността относно перспективите за примирие във войната между Израел и „Хамас“ и докато някои икономисти очакват ОПЕК+ да удължи съкращаването на добива и след първото тримесечие.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент с доставка за април поскъпнаха с 1,12 долара до 83,65 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за април прибавиха 1,29 долара до 78,87 долара за барел.

Американските фючърси върху златото напреднаха с 0,3% до 2044,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още