IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет причини, заради които изненадващото рали на японските акции ще продължи

Японската икономика сега изглежда по-здрава, оценките на глобални компании са занижени, а дивидентите и обратните изкупувания набират скорост

12:02 | 24.02.24 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Евтини акции

Акциите в Япония в момента се търгуват при 14,4 пъти форуърд печалбата при 19,9 пъти за САЩ и 16,4 пъти за MSCI All-Country World Index. „хората просто не очакват, че японският пазар може да е страхотен“, коментира Шунтаро Такеучи, който управлява стратегията за Япония за Matthews Funds. Това е една от причините Berkshire Hathaway да увеличи дела си в пет японски търговски фирми през 2023 г., което подкрепи по-широкото поскъпване на акциите.

Примамливи перспективи за дивиденти и обратни изкупувания

Японските компании разполагат с нетен кеш. Според AllianceBernstein компаниите, представляващи 53,5% от пазарната капитализация на японския пазар, са имали положителна нетна парична позиция в балансите си в края на 2022 г. при дял от 39,4% в САЩ и 22,8% в еврозоната. За Topix нетните парични средства представляват 19,2% от пазарната стойност в сравнение с 6,8% в Европа и 3,6% за SPX.

Инвеститорска активност

Броят на предложенията на акционерите нараства. През ноември акционерите гласуваха с огромно мнозинство за изкупуването на легендарния конгломерат Toshiba. Миналата година Dai Nippon Printing стартира голяма програма за обратно изкупуване, а Seven & i Holdings (компанията майка на 7-Eleven) обяви преструктуриране, след като беше подтикната от активисти.

Японските регулатори и инвеститори настояват за акционерна стойност

Това прави компаниите по-отговорни. Японската борса въведе твърди изисквания, за да останат компаниите публични, вкл. минимални нива на фрий флоут. Индивидуалните инвеститори също се насърчават чрез различни правителствени програми за инвестиции и спестявания, специални сметки и данъчни облекчения.

Брус Кърк от Goldman Sachs пише, че само 13% от активите на домакинствата в Япония са в акции в сравнение с почти 40% от домакинствата в САЩ.

Евтина йена

Евтината йена подкрепя износителите и глобалните инвеститори. Голяма част от публичните компании в Япония са износители. В края на 2023 г. йената падна до многодесетилетно дъно от около 151 за долар от 103 за долар през 2020 г. Спадът се забави заради очакванията, че Японската централна банка може да затегне кредитирането тази година.

Чужденците са оптимисти

През септември BlackRock Investment Institute коментира, че има позитивно отношение заради силните печалби, обратното изкупуване на акции и други благоприятни за акционерите корпоративни реформи.

Япония не е имунизирана срещу глобално забавяне, но по-дългосрочните перспективи остават стабилни, поради което инвестициите в акции с хоризонт 6-12 месеца са атрактивни.

Старият ред се променя

Пандемията се отрази сериозно на японското общество. Токио увеличи и разходите си за отбрана заради войната в Украйна. Бившият премиер Шиндзо Абе беше убит. Всичко това грубо събуди японците и ги накара да осъзнаят, че трябва да спрат да се преструват, че всичко е наред. Страната реагира на по-предизвикателната геополитика и внезапната поява на значителна инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още