IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпоструващите борби на големите икономически играчи

Водещите икономики се опитват да се справят с проблемите си, но в последно време често затрудняват растежа

12:55 | 19.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Целите на всички икономики по света си приличат – всяка иска устойчив растеж, здравословни нива на инфлация и стабилен пазар на труда, но проблемите на всички са различни по своему. Едни не могат да се справят с упорито високите цени и с мерките си срещу тях рискуват да затруднят растежа си, а други (например Китай) са притиснати под тежестта на дефлацията. Докато всички очакват Японската централна банка да сложи край на отрицателните си лихви, в САЩ погледите на инвеститорите са насочени към началото на разхлабването. И когато погледнем в дълбочина около какво се движат всички икономически политики става ясно, че водещи са текущите резултати и очакванията за бъдещето, които миналата седмица със сигурност бяха смесени.

На първо място бяха дългоочакваните данни за инфлацията в САЩ, които разбиха надеждите за трайно забавяне на инфлацията и накараха пазарите да намалят залозите се за разхлабване на паричната политика, тъй като представителите на Федералния резерв заявиха че държат да видят сериозно облекчаване на ценовия натиск, преди да понижат лихвите си.

Потребителските цени в САЩ са се повишили с 0,3% на месечна и с 3,1% на годишна база, според доклада на Бюрото по трудова статистика, а така нареченият базисен показател на потребителските цени, който изключва волатилните компоненти като енергоизточниците и храните, достига 0,4% през януари спрямо декември и 3,9 на сто на годишна основа. От друга страна, данните за производствените цени също отчетоха по-висок от очакваното ръст от 0,3% през януари спрямо декември. На годишна база показателят е нараснал с 0,9%, също надхвърляйки прогнозите.

Мрачната икономическа картина в САЩ беше допълнена от данните за продажбите на дребно, които отчетоха рязък спад през януари от 0,8 на сто. Това понижение на продажбите последва силно представяне по време на празничния сезон. Резултатите през декември бяха частично понижени спрямо сезонните фактори, тъй като правителството използва модел, който се опитва да изглади сезонните колебания от данните. Промишленото производство също отчете спад от 0,5% спрямо ръст от 0,1% месец по-рано.

На фона на това се наблюдаваше волатилност на фондовия пазар, тъй като инвеститорите продължават да следят в каква посока ще поеме икономиката на САЩ и кога Федералният резерв ще реши да понижи лихвите. Широкият измерител S&P 500 се задържа над границата от 5 хил. пункта макар и със седмичен спад от 0,42%. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones отстъпи незначителнo с 0,07%, а технологичният Nasdaq се понижи с 1,28%.

Ако обърнем поглед към Европа, нещата там са се подобрили в известна степен, тъй като предварителни данни на европейската статистическа служба показаха, че през четвъртото тримесечие на 2023 г. икономическият растеж е останал стабилен в еврозоната и се е ускорил с 0,1 % в ЕС в сравнение с предходното тримесечие. За сравнение, през третото тримесечие на 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) намаля с 0,1% и в двете зони.

Данните на Евростат показват още, че броят на заетите лица се е увеличил с 0,3% както в еврозоната, така и в ЕС през периода от октомври до декември 2023 г. в сравнение с предишния тримесечен период.

В Обединеното кралство данните бяха по-слаби, като стана ясно, че икономиката на Острова е изпаднала в плитка рецесия през втората половина на 2023 г. подкопавайки обещанието на премиера Риши Сунак за растеж. Брутният вътрешен продукт е спаднал с 0,3% през четвъртото тримесечие, повече от прогнозираните от икономисти 0,1%, сочат данни на националната статистическа служба (ONS) в четвъртък. За сравнение, през предходните три месеца БВП се сви с 0,1%.

Отделно от това европейските инвеститори обърнаха внимание и на данните от най-голямата икономика в еврозоната, които показаха, че нагласите на германските инвеститори са се подобрили. Индексът, измерващ очакванията на инвеститорите на института ZEW, се е повишил до 19,9 пункта през февруари от 15,2 пункта през януари.

Волфганг Шмит, приближен до канцлера Олаф Шолц, заяви, че се появяват първите признаци за възстановяване, стимулирано от потребителските разходи, като допълнителна подкрепа ще окажат и инициативите за намаляване на бюрокрацията на национално и регионално ниво.

На фона на това страната получи тласък и от икономическата слабост на Япония, която освободи мястото на трета икономическа сила в света на Германия. Инвеститорите приеха новината с оптимизъм и донесоха положителен седмичен резултат на германския бенчмарк DAX, който записа ръст от 0,83 на сто. Другите големи борси в региона завършиха също с повишения от съответно 1,23% за френския CAC 40 и ръст от 1,84 на сто за британския индекс FTSE 100.

В Азия седмицата съвпадна с празника на Лунната нова година, но на фона на празничната идилия Япония загуби титлата си на трета по големина икономика в света след рецесията в края на 2023 г. Брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 0,4 на сто, отбелязвайки второ поредно тримесечие на спад за азиатката страна, или т. нар. техническа рецесия. Някои анализатори все още очакват Японската централна банка (ЯЦБ) да оттегли големите парични стимули тази година, но слабите данни може да поставят под съмнение прогнозата ѝ, че растящите заплати ще подкрепят потреблението и ще задържат инфлацията трайно около целта ѝ за 2%.

Въпреки това ралито на фондовия пазар продължи и японският Nikkei 225 продължи рекордната си серия, доближавайки се до най-високите си нива за всички времена. За седмицата индекса прибави 4,26% към стойността си, следван от хонконгския Hang Seng с ръст от 2,2%.

На петролните пазари двата основни сорта поскъпнаха на фона на напрежението в Близкия изток и опасенията, че войната ще се разпространи в съседните на Израел държави. За седмицата американския WTI поскъпна с 3% и този сорт достигна най-високата си цена от ноември 2023 година насам. Цената на европейския Брент се повиши с 1,5 на сто.

С това приключи седмицата, наситена със статистически данни, като в следващата тенденцията на ключови икономически публикации продължава. Ето и кои са по-важните от тях, който ще следим:

В САЩ ще очакваме протокола от заседанието на федералната комисия по отворен пазар FOMC за насоки за бъдещите намаления на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, допълнен от коментарите на представителите на Фед. Що се отнася до данните, вниманието ще бъде насочено към предварителните оценки за индексите на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global, които се очаква да покажат слабо забавяне както във фабричния сектор, така и при услугите. Други ключови данни включват продажбите на съществуващи жилища, индекса на националната активност на Фед в Чикаго и седмичните молби за помощи при безработица.

Сезонът на отчетите продължава с резултати на Home Depot, Walmart, Etsy, NVIDIA, Moderna и Berkshire Hathaway и други. От Канада очакваме данни за инфлацията, продажбите на дребно и цените на новите жилища.

В Европа инвеститорите ще очакват протокола от заседанието на ЕЦБ за определяне на паричната политика, търсейки насоки за потенциално намаляване на лихвените проценти. Очакват се предварителните резултати от PMI проучванията в еврозоната, Германия и Франция да покажат по-слабо свиване на активността в частния сектор през февруари.

Очакват се данните от проучването за бизнес нагласите на Ifo в Германия. Отделно актуализираните данни за БВП за четвъртото тримесечие обаче вероятно ще потвърдят свиване на германската икономика с 0,3 % през последното тримесечие на 2023 г. Междувременно се очаква централната банка на Турция да запази основния си лихвен процент на 45% през февруари, слагайки край на затягането на паричната си политика.

Други данни, които ще бъдат публикувани, включват окончателните оценки за инфлацията в еврозоната през януари, състоянието на текущата сметка, строителната продукция и регистрациите на автомобили в болка. Данни за външната търговия ще представят Испания и Швейцария, Франция ще публикува резултати от проучването за бизнес нагласите, а от Италия се очаква доклад за инфлацията в страната.

В Китай инвеститорите очакват повторното отваряне на финансовите пазари, за да оценят как празничната седмица се е отразила на песимистичните настроения в страната. Въпреки очакванията за по-нататъшна икономическа подкрепа от страна на Пекин се очаква през следващата седмица Китайската централна банка да запази основните си лихвени проценти непроменени. Страната ще публикува и данни за баланса по текущата си сметка за четвъртото тримесечие.

В Япония в центъра на вниманието ще бъдат актуалните данни за PMI индекса и проучването на Ройтерс Tankan за февруари, в допълнение към резултатите за търговския баланс през януари.

В Австралия протоколът от срещата на централната банка ще даде допълнителна яснота за нагласите на централните банкери и кога евентуално ще започнат да мислят за облекчаване на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Tikva007
преди 4 месеца
*Целите на всички икономики по света си приличат всяка иска устойчив растеж, здравословни нива на инфлация и стабилен пазар на труда, но проблемите на всички са различни по своему.* - Докато при едни икономики домакинствата имат по 2-3 автомобила, 3-4 телевизора и 2-3 хладилника, при други нямат по нито едно от изредените. При едните устойчивият растеж е необратимо минало, а при другите - недостижимо бъдеще. Затова отново на сцената излизат комунистите, които умеят да преразпределят благата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още