IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията във Великобритания не успя да помрачи оптимизма на борсите в Европа

Книжата на френската автомобилна група Renault прибавиха 6,3% към стойността си, след като компанията обяви, че ще увеличи дивидента

19:54 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове въпреки новината за плитката рецесия, която британската икономика е претърпяла в края на 2023 г., съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,68% до 488,54 пункта.

Германският индекс DAX записа ръст от 0,6% до 17 046,69 пункта.

Френският показател CAC се повиши с 0,86% до 7743,42 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,38% към стойността си, покачвайки се до ниво от 7597,53 пункта.

Един от основните възходящи фактори за борсите в региона бяха автомобилните акции, които поскъпнаха средно с около 2%. Книжата на френската група Renault прибавиха 6,3% към стойността си, след като компанията обяви, че ще увеличи дивидента.

Във фокуса на пазарите попаднаха новите данни за икономиката на Великобритания, която е изпаднала в плитка рецесия през втората половина на 2023 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е спаднал с 0,3% през четвъртото тримесечие, повече от прогнозираните от икономисти 0,1%, сочат данни на националната статистическа служба (ONS) в четвъртък. За сравнение, през предходните три месеца БВП се сви с 0,1%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 15 февруари. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 15 февруари.

Според икономистите две поредни тримесечия на спад означават, че страната е изпаднала в техническа рецесия, но свиването в случая е слабо, което подсказва, че икономиката на Обединеното кралство по-скоро стагнира, а не е изпаднала в сериозен спад.

Цената на акциите на германския кредитор Commerzbank се повиши с над 5,5%, след като компанията отчете най-голямата си печалба от 15 години насам за 2023 г.

Отново в Германия книжата на Deutsche Bank поскъпнаха с 0,69%, въпреки че местния регулатор на финансовия пазар BaFin обяви, че е заплашил да наложи глоби на кредитора, ако той не подобри недостатъците, които са открити при мониторинга на трансакциите. Регулаторът казва, че ще удължи наложения специален мониторинг върху банката в сила от 2018 г. до октомври тази година.

По-рано през деня Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в редовния си месечен доклад, че растежът на търсенето на петрол в световен мащаб "губи импулс", подчертавайки, че годишният растеж се е забавил от 2,8 млн. барела на ден през третото тримесечие на 2023 г. до 1,8 млн. барела дневно през четвъртото тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още