IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на опасения за затегнато предлагане*

Притесненията за разхлабването на паричната политика в САЩ и влиянието му върху търсенето ограничиха ръста на цените

10:10 | 13.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник на фона на опасения, че напрежението в Близкия изток може да засегне предлагането, но несигурността около темпа на разхлабване на паричната политика в САЩ и последващото въздействие върху търсенето на горива ограничават ръста на цените, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 22 цента, или 0,27%, до 82,22 долара за барел, а цената на американския West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 27 цента, или 0,35%, до 77,15 долара за барел.

Цените на петрола бяха стабилни по време на търговията в понеделник, след като се повишиха с 6% миналата седмица.

Подкрепяните от Иран йеменски бойци хути атакуваха в понеделник пътуващ за Иран товарен кораб в Червено море. Бунтовниците нападат международни кораби от средата на ноември, за да демонстрират подкрепата си към палестинците във войната между Израел и „Хамас“.

Ако САЩ затегнат или засилят прилагането на санкциите срещу Иран, това би засегнало предлагането на петролния пазар.

В същото време опасенията за лихвите ограничават ръста на цените.

Федералният резерв на Ню Йорк заяви, че януарското проучване на потребителските нагласи показва, че едногодишните и петгодишните перспективи за инфлацията остават непроменени, като и двете са над целта на Фед от 2%.

Ако опасенията за инфлацията отложат понижението на лихвените проценти на Фед, това може да свие търсенето на петрол чрез забавяне на икономическия растеж.

Очаква се данните за инфлацията в САЩ да бъдат публикувани във вторник, а резултатите за цените във Великобритания и брутния вътрешен продукт на еврозоната трябва да бъдат представени в сряда.

Участниците на пазара очакват и резултати за запасите от суров петрол в САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно във вторник.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) също трябва да публикува своя месечен доклад за пазара на петрол във вторник. Ирак, който е член на ОПЕК, заяви в понеделник, че е ангажиран с решенията на организацията и с добива на не повече от 4 млн. барела дневно.

„Това, което ще е от ключово значение през следващите седмици, е какво ще решат да направят страните от ОПЕК+ с техните доброволни съкращения на доставките, които изтичат в края на март“, коментираха анализатори на ING в бележка от вторник.

През ноември ОПЕК+ се съгласи на доброволни съкращения на добива на обща стойност около 2,2 млн. барела дневно за първото тримесечие на тази година, начело със Саудитска Арабия, която удължи доброволното си намаление с 1 млн. барела на ден.

*Цените са актуални към 9:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още