IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на отслабващи опасения за предлагането в Близкия изток*

Данни на САЩ показаха, че добивът на суровината се е възстановил до рекордните 13,3 млн. барела дневно

08:24 | 12.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник, след като Израел заяви, че е "сложил край" на поредица от удари в южната част на Газа, облекчавайки леко опасенията за предлагането в Близкия изток, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 27 цента, или 0,33%, до 81,92 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 29 цента, или 0,38%, до 76,55 долара за барел.

Геополитическите рискове, сред които и опасенията за разширяване на конфликта в Близкия изток и потенциалното прекъсване на доствките, повишиха цените с около 6% миналата седмица.

Израелската армия заяви в понеделник, че е приключила със "серия от удари" в южната част на Газа, дни след като израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас" за прекратяване на огъня.

Въпреки че опасенията за предлагането в Близкия изток остават относително силни, новините от САЩ потиснаха някои тревоги. Броят на работещите платформи за добив на петрол и природен газ на американските енергийни фирми е нараснал до най-високото си ниво от средата на декември насам, което потенциално сигнализира за ръст на добива. Отделно добивът миналата седмица се е възстановил до рекордните 13,3 млн. барела дневно.

Опасенията, свързани с търсенето, остават, след като още един представител на Федералния резерв заяви, че не препоръчва разхлабване на паричната политика, наблягайки на факта, че централната банка още не е спечелила борбата срещу инфлацията.

По-високите лихви забавят икономическия растеж на страната, а това ограничава търсенето на петрол.

Очаква се ранната азиатска търговия на петрол в понеделник да бъде слаба, тъй като по-голямата част от пазарите в региона, включително тези в Китай, Хонконг, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Виетнам и Малайзия, са затворени за празници.

Финансовите пазари в континентален Китай са затворени заради китайската Нова година и ще възобновят търговията си в понеделник, 19 февруари. В Хонконг това ще се случи на 14 февруари.

*Цените са актуални към 8:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още