IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се насочват към 5-процентен седмичен ръст*

Според анализатори търговията на петролния пазар ще остане в границите на текущия диапазон

09:45 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават леко в петък, но са напът да отбележат седмични ръстове, тъй като ситуацията в Близкия изток остава напрегната, след като Израел отхвърли предложението на „Хамас“ за прекратяване на огъня, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 11 центa, или 0,13%, до 81,52 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 1 цент, или 0,01%, до 76,21 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 3% по време на предишната сесия, след като израелските сили бомбардираха южния граничен град Рафах в четвъртък, тъй като премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в палестинския анклав.

Напрежението покрай конфликта поддържа цените на петрола високи и както Брент, така и WTI се очаква да поскъпнат с повече от 5% за седмицата.

„Повишението на цените вчера изглеждаше малко преувеличено, при положение че нямаше някаква сериозна промяна във фундаменталните показатели“, коментира ръководителят на отдела за изследване на суровини на ING Уорън Патерсън.

„Все още смятам, че търговията ще остане в границите на диапазона, с който свикнахме напоследък предвид сравнително комфортния петролен баланс“, коментира той.

Американски власти отправиха най-острата си критика досега към Израел за цивилните жертви в Газа, след като израелските сили се насочиха към град Рафах.

Делегация на „Хамас“ пристигна в Кайро в четвъртък за преговори за прекратяване на огъня с посредниците Египет и Катар.

Въпреки че конфликтът подкрепя цените, той не повлия добива на петрол.

Добивът от страни извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) като Норвегия и Гвиана се увеличава, а Русия ще изнася повече суров петрол през февруари, отколкото планираше преди това, след комбинация от атаки с дронове и технически прекъсвания на работата в нейните рафинерии, които биха могли да нарушат обещанието ѝ пред Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) да ограничи продажбите.

Според споразумението с ОПЕК+, Русия се ангажира да намали добива на суров петрол до 9,5 млн. барела дневно. Освен това доброволно намалява износа на суров петрол с 300 хил. барела на ден и износа на горивa с 200 хил. барела на ден спрямо средното ниво за периода май-юни.

Рисковете от дефлация в Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, също натежават на световните цени на петрола, заяви анализаторът на IG Тони Сикамор.

„Мисля, че по-ниските цени на суровия петрол в Азия до голяма степен се дължат на слабостта на китайските фондови пазари и последиците от последните резултати за индекса на потребителските цени в Китай, които допълнително потиснаха доверието в навечерието на Лунната нова година“, добави той.

*Цените са актуални към 9:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още