IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след отказа на Израел за примирие*

По-слабият долар също оказа подкрепа на цената на суровината

09:54 | 08.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът продължи да поскъпва в четвъртък, след като Израел отхвърли предложението на "Хамас" за прекратяване на огъня, а по-слабият долар също оказа подкрепа на цените, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 36 цента, или 0,45%, до 79,57 долара за барел, а цената на фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate се повишава с 31 цента, или 0,42%, до 74,17 долара за барел.

Конфликтът в Близкия изток държи пазара под напрежение от октомври насам, а  напредъкът в преговорите за прекратяване на войната в Газа е минимален.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли последното предложение на "Хамас" за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците от Газа , но държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че все още има шанс за постигане на споразумение.

Делегация на "Хамас" начело с Халил ал Хая заминава за Кайро в четвъртък заради преговорите за прекратяване на огъня в Близкия изток с Египет и Катар.

По-слабият долар също допринесе за поскъпването на петрола в четвъртък, тъй като прави суровия петрол по-евтин за търговците с други валути.

От страна на търсенето, по-сериозният от очакваното спад на запасите от бензин и дестилати в САЩ също подкрепи цените.

Запасите от дестилати в САЩ са намалели с 3,2 млн. барела до 127,6 млн. барела, показват данните на Администрацията за енергийна информация (EIA), спрямо очакванията за спад от 1 млн. барела. Запасите от бензин са се свили с 3,15 млн. барела, в сравнение с прогнозите на анализаторите за ръст от 140 хил. барела.

Благодарение на тези намаляващи запаси маржовете на рафинериите в САЩ са продължили да се засилват, коментираха анализатори на ING в бележка.

„Силата на маржовете на рафинериите трябва да осигури известна подкрепа за суровия петрол, като стимулира търсенето, тъй като рафинериите се стремят да увеличат темповете на работа и да се възползват от по-високите маржове“, казаха анализаторите на ING.

Спадът в запасите от бензин и 13-процентният ръст на годишна база в износа на петрол от САЩ до рекордните 4,06 млн. барела на ден през 2023 г. „показват по-голямо търсене на суров петрол“, коментират в бележка от ANZ Research.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Achtung
преди 4 месеца
Няма много държави в света, които могат да мобилизират 5% от населението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 4 месеца
Браво на изрелците - тън-мън няма. Ще анексират каквото могат от неосъществената палестинска държава, че може и от Сирия в крайна сметка да си отхапят хълмчетата. И всичко според каноните на международното право, естествено! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още