IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите и облигациите детронират кеша, който вече не е крал

Дори ако доходността на паричните фондове не спадне много, твърде дългото държане на пари в брой може да доведе до високи алтернативни разходи

07:35 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Един бичи сигнал, който трябва да се наблюдава, е доходността на двугодишните държавни облигации. Спадовете в тази доходност съвпаднаха с излизането на пари от фондовете на паричния пазар и ралитата на фондовия пазар, според съоснователя на DataTrek Никълъс Колас. „Тъй като доходността от тези книжа намалява, „капиталът напуска „паркинга“ на фондовете на паричния пазар и се осмелява да се насочи към по-рискови активи, надявам се на по-добра възвращаемост“, посочва той.

Няколко стратези смятат, че S&P 500 ще има знаменателна година. Едуард Ярдени, президент на Yardeni Research, предвижда индексът да достигне 5400 до края на годината. Джон Линч, главен инвестиционен директор на Comerica Wealth Management, очаква бенчмаркът да достигне 5200 пункта до края на годината.

S&P 500 е силно претеглен от Big Tech и това носи риск, ако акциите на технологичните компании с голяма пазарна капитализация започнат да се колебаят. Линч предпочита по-балансиран подход и да държи портфейла си максимално близо между растеж и стойност.

Един сектор, за който той е оптимистичен, е здравеопазването, като прогнозата му за ръста на приходите е 17-18% тази година. Секторът се представи зле през 2023 г., но от началото на тази година изпреварва пазара. Health Care Select Sector SPDR ETF предлага широко присъствие в индустрията, като държи книжа на гигантите Eli Lilly, UnitedHealth Group и Johnson & Johnson.

Друга препоръка е инвеститорите да се насочат към компании, които разполагат с необходимите средства независимо от това дали ще се стигне до рецесия, или не. Стратегията да се следват печалбите също може да се отплати, според Майкъл Розен, главен инвестиционен директор в Angeles Wealth Management. Неговата компания набляга на растежа над стойността, на големите пред малките капитализации и на САЩ пред чуждестранните акции.

Един голям бенефициент на парите може да са стратегиите за доходи от дивиденти. Савита Субраманиан, ръководител на американския капитал и количествена стратегия в BofA Securities, предпочита дивидентните акции във втория квинтил на доходност. Тези компании обикновено имат достатъчно парични потоци, за да подкрепят увеличения на дивидентите.

Един ETF, който следва тази стратегия, е Vanguard High Dividend Yield. Той държи големи, стабилни компании като JPMorgan, Broadcom, Exxon Mobil и Home Depot. През последните 15 години ETF е възвърнал 12,75%, което го поставя в топ 24%. Придържането към качествени дивиденти, казва Субраманиан, „е най-добре пазената тайна в инвестирането“.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още