IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите и облигациите детронират кеша, който вече не е крал

Дори ако доходността на паричните фондове не спадне много, твърде дългото държане на пари в брой може да доведе до високи алтернативни разходи

07:35 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите могат да обмислят тристранна стратегия, като преминат от най-сигурната към най-рисковата: краткосрочна, междинна/основна и по-спекулативна с фокус върху книжа с рейтинг „боклук“.

Краткосрочната доходност следва отблизо очакванията за движението на лихвените проценти на Фед. Няколко борсово търгувани фонда (ETF) на Vanguard проследяват пазара на изключително ниска цена, включително Vanguard Short-Term Bond ETF и Vanguard Short-Term Corporate Bond ETF. И при двата фонда съотношението на разходите е около 0,04% и доходността е около 4,5%.

Активно управляваните ETF фондове за облигации могат да донесат малко по-голяма доходност. Pimco Enhanced Short Maturity Active ETF използва секюритизиран дълг, фючърси и опции, за да генерира 5,4% доходност. Интересни са и JPMorgan Ultra-Short Income ETF с доходност от 5,4% и BlackRock Ultra Short-Term Bond с 5,5%.

Средносрочните облигации може да не носят толкова голяма доходност поради инверсията на кривата на доходност. В среда на падащи лихвени проценти обаче инвеститорите биха могли да получат по-висока обща възвръщаемост – комбинация от капиталови печалби и приходи – от дългосрочни ценни книжа, които са по-чувствителни към лихвените проценти. „Това е безопасен начин за експозиция към пазара на облигации“, казва Дюкене.

Облигациите също могат да осигурят известен баласт срещу спада на капитала сега, когато повишенията на лихвите вероятно са приключили и висококачествените средносрочни облигации трябва да се върнат към ролята си на хедж, коментира Джеф Клингелхофер от Thornburg Investment Management. „Ако светът наистина навлезе в рецесия, висококачествените портфейли с фиксиран доход трябва да бъдат отрицателно свързани с други класове активи – те трябва да се поскъпнат“, допълва той.

Взаимният фонд, който той управлява съвместно - Thornburg Strategic Income, носи доходност от 4,15%, като побеждава 83% от конкурентите си през последните 15 години на годишна база.

От по-рисковата страна са облигациите с рейтинг „боклук“ и алтернативният кредит. Майкъл Контопулос, директор на отдела за фиксиран доход в Richard Bernstein Advisors, посочва обезпечените заемни задължения, или CLO, кредитен рейтинг AAA. Това са секюритизирани продукти с парични потоци от базов пул от обезпечения, разпределени по приоритет, казва той. CLO с рейтинг AAA получават първи приход от пула, което им дава висок кредитен рейтинг. Дългът е с плаващ лихвен процент, обвързан с краткосрочен пазарен бенчмарк и сега доходността му е около 7%, допълва той.

Janus Henderson AAA CLO ETF с активи за 6 млрд. долара предлага 6,8% доходност. VanEck CLO, с активи за 240,6 млн. долара, носи 6,7% доходност.

При облигациите с рейтинг „боклук“ си струва придържането към активно управление на инвестициите, за да се избегнат ценни книжа с висок риск от неизпълнение. Osterweis Strategic Income набляга на краткосрочните облигации от емитенти с „достатъчни парични средства и еквиваленти“. Доходността на фонда е 5,68%, под средната от 7,4% за подобни фондове, които инвестират в инструменти с рейтинг „боклук“, а 15-годишната възвръщаемост е около средната.

Акции вместо кеш

Тъй като пазарите са близо до нови рекорди, може да е изкушаващо инвеститорите да изчакат да настъпи обрат. Инвестирането на редовни интервали може да смекчи в известна степен риска от купуване на акции на пикови нива.

Последна актуализация: 00:46 | 09.02.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още