IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите и облигациите детронират кеша, който вече не е крал

Дори ако доходността на паричните фондове не спадне много, твърде дългото държане на пари в брой може да доведе до високи алтернативни разходи

07:35 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мантрата „кешът е крал“ властваше миналата година. Сега е време инвеститорите да детронират краля и да започнат да влагат парите си в брой.

Примамени от 5% доходност, инвеститорите наводниха фондовете на паричния пазар, като вложиха над 7 трлн. долара в подобни схеми. Перспективите пред тях обаче се влошават, пише финансовата медия Barron’s в анализ. Очаква се Федералният резерв да намали своя референтен лихвен процент по федералните фондове тази година, макар и все още неизвестно кога, и дори малки намаления ще подкопаят доходността, отбелязва медията.

Wall Street с нетърпение очаква наводнението от пари, които ще се пренасочат от кеша към пазарите на акции и облигации. „Събуждам се всяка сутрин и ми текат лигите по 7-те трлн. долара, които се намират по сметки на паричния пазар и чакат да бъдат преместени“, коментира Роб Капито, президент на BlackRock – компанията, която контролира борсово търгуваните фондове iShares с активи за над 3,5 трлн. долара.

Дори ако доходността на паричните фондове не спадне много, твърде дългото държане на пари в брой може да доведе до високи алтернативни разходи. Инвеститорите, които не яхнаха вълната на фондовия пазар през миналата година, пропуснаха 26-те процента възвръщаемост на S&P 500.

Облигациите също изместиха паричните фондове с доходност около 5,5%, според общия индекс на облигациите на Bloomberg в САЩ.

„2023 г. е учебникарски пример за това защо да изберете парите в брой по време на възход на пазара като цяло е лош ход“, казва Джон Бойд, основател на MDRN Wealth.

Инфлацията и данъците също могат да подкопаят възвръщаемостта. Основната доходност от 5% на фонд на паричния пазар намалява до „реална доходност“ от 1,6% при инфлация от 3,4%. Ако държите средства на паричния пазар в облагаема сметка, доходността намалява още.

„Парите са като жабата, поставена в тенджера със студена вода и оставена да се свари“, допълва Блеър Дюкене, старши инвестиционен съветник в Ritholtz Wealth Management. „Има огромни алтернативни разходи при инвестициите в кеш, а тези инвестиции губят стойност заради инфлацията“, добавя той.

Облигациите могат да победят кеша тази година

Тъй като лихвените проценти потенциално се насочват надолу тази година, перспективите пред облигациите изглеждат по-добри. Въпреки че дълговите книжа вече поскъпнаха, Джефри Джонсън, ръководител на отдела за продукти с фиксиран доход във Vanguard, вижда стойност на пазара. „Един от ключовете тук е инвеститорите да не чакат твърде дълго“, коментира той. „Наистина е важно в тази среда да гледаш напред, а не назад“, допълва той.

Последна актуализация: 00:46 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още