IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Вълков: Пазарите очакват към края на годината лихвите в САЩ да са около 4%

Геополитиката ще бъде основен двигател за движението на пазарите, коментира началникът на управление "Трежъри" в ББР

11:46 | 01.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарите очакват лихвите в САЩ към края на 2024 година да стигнат около 4%.  Инвеститорите, посредством пазарите, залагат на това, че сценарият за американската икономика ще бъде т.нар. плавно приземяване и то ще се случи. Този коментар направи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българската банка за развитие.

„Изключително силни са данните за американската икономика за 2023 година – тя се разви по-добре от очакваното. Инфлацията като цяло, въпреки че все още е над целевите нива, спада с по-бързи темпове от очакваното", посочи той. „Пазарите продължават да твърдят, че да, икономиката през 2024 година в САЩ ще се повиши реално, може би, с 2,5%, което е по-ниско от 2023 година, но инфлацията ще продължи да пада и лихвите ще бъдат понижени от тези нива, които са в момента. Подобно нещо се очаква и в Европа, макар че европейската икономика се движи на по-различна скорост, отколкото в Америка“, заяви той.

Вълков отбеляза, че геополитиката през тази година ще бъде основен двигател за движението на пазарите. Той предположи, че изборите в САЩ могат допълнително да доведат до сътресения. Той припомни, че още през декември пазарите започнаха да се надпреварват по отношение на това дали понижението на лихвите ще започне буквално още от днес или през март – и дали ще се случи на три пъти, или ще бъде седем на брой.

Според него картината в останалата част на света, извън САЩ, е доста по-различна и за това представянето на фондовите пазари там е доста по-добро в сравнение с това в Европа. „Европейските фондови индекси обаче също се представиха сравнително успешно през миналата година, но продължават да се търгуват с известен дисконт, спрямо пазарите в Америка", отчете Петко Вълков. „Но единствената причина не е в икономиката. Другата е, че в САЩ пазарите са по-скоро концентрирани към един конкрентен сектор на икономиката – високотехнологичните компании, които се търгуват с много високи показатели по отношение цена-печалба, цена-продажба, докато в Европа индексите не включват чак толкова на брой и почти изключват технологични компании. За това осреднените оценки на индексите са на по-ниски нива, спрямо тези в САЩ", посочи той.

Вълков обясни, че Европа има редица проблеми и за пример даде Германия, чийто основен партньор е Китай.

„Еврозоната избегна техническата рецесия, но реалният ръст беше анемичен. Затова и лихвата на Европейската централна банка е по-висока и лихвеният спред е в полза на американската икономика", добави той. „Очакванията са, че ако станем свидетели на повишение на лихвите, а то в Европа ще се случи с известно забавяне, може би около шест месеца, спрямо понижението на лихвите в САЩ, ще бъде малко по-плавно", коментира още.

Експертът поясни, че първото понижение в САЩ с 25 базисни точки се очаква от пазарите още през март, като към края на годината лихвите може да паднат до около 4%. Той е на мнение, че само след няколко месеца това може да се окаже „много оптимистична прогноза“ и понижението  да е дори и по-голямо по няколко причини.

Могат ли решенията на централните банки за прибързано понижаване на лихвите да провокират нови проинфлационни процеси? Започна ли вдигането на лихвите в България и защо се наблюдава повишение в сегмента извън ипотечното кредитиране – само при търговско и потребителско финансиране? Как ще се отрази на лихвените нива евентуално влизане на страната ни в еврозоната?

Материалът не е препоръка за инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още