IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските инвеститори остават разколебани в очакване на решението на Фед

Трейдърите разгледаха и новите корпоративни отчети, публикувани преди началото на търговията

20:05 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските индекси приключиха сесията в сряда без единна посока, тъй като инвеститорите разгледаха последната порция корпоративни отчети, докато очакват последното решение за паричната политика на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 прибави 0,1% към стойността си по време на сесията, като до момента показателят се е повишил с 1,5% през месец януари, сочат данни на LSEG. Акциите на автомобилните производители поскъпнаха с 1,1%, а цената на книжата на търговците на дребно се понижи с над 2,1%.

Френският индекс CAC40 записа спад от 0,27% и завърши сесията на ниво от 7656,75 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 изтри 0,47% от стойността си до 7630,571 пункта. Германският DAX отстъпи с 0,4 на сто и завърши сесията на ниво от 16 903,76

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Поредица от отчети бяха публикувани преди началото на търговията от фармацевтичните компании Novo Nordisk и Novartis, от испанския кредитор Santander, и модната компания H&M.

Акциите на Novo Nordisk поскъпнаха с повече от 3%, след като датската компания надмина очакванията на фона на нарастващото търсене на  лекарството за отслабване Wegovy  и популярното лекарство за диабет Ozempic.

Междувременно акциите на H&M се сринаха с повече от 12%, тъй като компанията изненада инвеститорите в сряда с нов главен изпълнителен директор – Даниел Ервер и не отговори на очакванията си за оперативната печалба.

Инвеститорите в региона разгледаха и най-новите данни за инфлацията, като потребителските цени в Германия, хармонизирани спрямо останалите държави в Европейския съюз (ЕС), се увеличиха с 3,8% на годишна база през декември.

Отделно данните за Франция показаха, че хармонизираната с ЕС инфлация се е забавила до 3,4% през януари от 4,1% през декември.

Очаква се инфлацията в еврозоната, докладът за която ще бъде публикуван в четвъртък (1 февруари), да се е забавила до 2,8% през януари спрямо 2,9% месец по-рано, сочи оценка на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 31.01.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още