IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Листнатите на борсата в Лондон фирми намаляват с 25% за десетилетие

Тенденцията може да се увеличи допълнително през 2024 г. на фона на засилващия се темп на поглъщанията

18:00 | 29.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Свиващият се фондов пазар в Лондон достигна нов мрачен крайъгълен камък, като последните данни показват, че борсата е загубила 25% от своите компании през последното десетилетие, съобщава Bloomberg.

Списъкът се свива допълнително миналата година, като броят на листнатите в Лондон компании се понижава с 6% до 1836, показва доклад на платформата за търговия в Обединеното кралство XTB, позовавайки се на данни от Лондонската фондова борса. През 2013 г. в списъка присъстват 2448 фирми.

Борсата в Лондон отчита спад в броя на листнатите фирми, тъй като компаниите се насочват към Ню Йорк, където има повече възможност за финансиране. Броят на листванията може да намалее допълнително през 2024 г. на фона на засилващия се темп на поглъщанията, докато новите листвания на акции губят инерция, предупреждава брокерската компания Peel Hunt в скорошен доклад.

Броят на листнатите на борсата в Лондон компании продължава да се свива и през 2023 г. Източник: Bloomberg Броят на листнатите на борсата в Лондон компании продължава да се свива и през 2023 г. Източник: Bloomberg

Разбира се, Лондон не е единствената борса, която записва спад на публично търгуваните компании. Броят на листнатите в САЩ фирми достигна своя връх в средата на 90-те години на миналия век при близо 6000 компании, като впоследствие той намалява към октомври 2021 г., показва проучване на McKinsey & Co.

И все пак други данни подчертават скорошните проблеми на Лондонската борса. Пазарната ѝ стойност в доларово изражение е спаднала с 14% през последното десетилетие, докато Париж сега изпреварва Лондон като най-голямата борса в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още