IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконгският индекс Hang Seng записа най-сериозния седмичен ръст на борсите в Азия

Основните индекси в региона завършиха последната сесия от седмицата на червено

12:26 | 26.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион се понижиха в петък, след като акциите на производителите на електромобили в региона поевтиняха за втори пореден ден, а инвеститорите отразиха и данните за инфлацията в Токио, пише CNBC.

Цената на листнатите в Хонконг акции на Xpeng и Li Auto се понижи с над 4%, а книжата на BYD поевтиняха с 4,2%. Индексът Hang Seng записа спад от 1,8%, а технологичният Hang Seng Tech, в чийто състав има повече акции на производители на автомобили, изтри 4% от стойността си.

Цената на акциите на Tesla се понижи с 12% по време на търговията в САЩ в четвъртък, след като резултатите на гиганта в областта на електромобилите не успяха да отговорят на очакванията и компанията предупреди за забавяне на растежа през 2024 г., което също предизвика разпродажба при акциите на азиатски компании за електромобили.

Китайският референтен индекс CSI 300 се понижи с 0,27% и завърши сесията на ниво от 3333,82 пункта, след като книжата на компаниите за недвижими имоти получиха подкрепа от плановете на Пекин да увеличи ликвидността в затруднения сектор .

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Хонконгският индекс Hang Seng записа най-сериозния седмичен ръст на азиатските пазари от 4,2%.

Японският бенчмарк Nikkei 225 отстъпи с 1,34%, падайки под границата от 36 хил. пункта, и завърши сесията на ниво от 35 751,07 пункта, след като данните за инфлацията в столицата Токио показаха, че ръстът на цените се е забавил по-сериозно от очакваното през януари до 1,6 на сто. Данните от Токио се считат за ранен индикатор за инфлацията в цялата страна.

Индексът Topix се понижи с 1,35% до 2497,65 пункта.

Показателят Kospi в Южна Корея записа ръст от 0,3% до 2478,56 пункта, а индексът Kosdaq с по-малка капитализация напредна с 1,64% до 837,24 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още