IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските и хонконгските акциии поведоха ръстовете на борсите в Азия

Оптимизмът беше подкрепен от планираното намаление на минималните банкови резерви в Китай

12:22 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските и хонконгските акции поведоха ръстовете на пазарите в  Азиатско-Тихоокеанския регион в четвъртък, след като Китайската централна банка заяви, че ще намали изискванията за минимални резерви на кредиторите в страната. Акциите на компаниите за недвижими имоти също поскъпнаха, тъй като мерките, представени от централната банка, биха могли да увеличат средствата, достъпни за предприемачите, пише CNBC.

Централната банка съобщи, че ще намали размера на минималните банкови резерви в началото на следващия месец, като част от опитите ѝ да подкрепи затруднената си икономика.

Съотношението на задължителните банкови резерви ще бъде намалено с 50 базисни пункта от 5 февруари, което ще осигури 1 трлн. юана (139,8 млрд. долара) в дългосрочен план, заяви гуверньорът Пан Гоншен.

Китайската централна банка и Министерството на финансите  заявиха късно в сряда, че тези нови мерки ще бъдат в сила до края на 2024 г. Очаква се този ход да облекчи продължаващата финансова криза за строителните предприемачи.

Хонконгският Hang Seng напредна с 1,8%, докато китайският референтен индекс CSI 300 се повиши с 2% до 3342,92 пункта.

Акциите на производителите на електромобили поевтиняха, като цената на книжата на Nio се понижи с 4,7%, на Li Auto - с 1,6% и на BYD - с 1%. Акциите на LG Display поведоха спадовете при доставчиците на Tesla, поевтинявайки с 3%.

Tesla предупреди, че ръстът на обема на произведените от компанията автомобили през 2024 г. "може да бъде значително по-слаб" от този през миналата година.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Китайският индекс Shenzhen Composite приключи сесията с ръст от 2% до 8856,22 пункта.

В Южна Корея данни на централната банка показаха, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 2,2% на годишна база през четвъртото тримесечие и с 0,6% в сравнение с предходното тримесечие.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши незначително до 36 236,47 пункта, а индексът Topix се повиши с 0,11% до 2531,92 пункта.

Южнокорейският Kospi завърши сесията почти без промяна на ниво от 2470,34 пункта, а показателят Kosdaq с по-малка капитализация изтри 1,49% от стойността си до 823,74 пункта.

На пазара в Австралия S&P/ASX 200 напредна с 0,48% до 7555,40 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още