IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за бизнес активността в еврозоната донесоха оптимизъм на борсите в региона

Инвеститорите се фокусират върху срещата на Европейската централна банка в четвъртък

19:57 | 24.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските пазари приключиха сесията в сряда с повишения, тъй като предварителните данни за индекса на мениджърите по поръчките в еврозоната показаха засилена активност през януари, пише CNBC.

Oбщоевропейският Stoxx 600 напредна с 1,15% по-високо, като всички сектори освен телекомуникациите са на положителна територия. Германският DAX записа ръст от 1,58% до 16 889,92 пункта. Френският бенчмарк CAC 40 се повиши с 0,91 на сто до 7255,64 пункта а британският индекс FTSE 100 напредна с 0,56% до 7527,67 пункта.

Публикувани по-рано данни показаха, че общият индекс на мениджърите по поръчките в еврозоната (PMI) на S&P Global се е повишил до 47,9 пункта през януари, оставайки под прогнозираните от икономистите 48 пункта. Това обаче е най-близкият резултат до границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, от шест месеца насам. 

Инвеститорите в момента очакват срещата на Европейската централна банка за определяне на паричната политика и изявлението на централните банкери в четвъртък.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Акциите на немската технологична компания Siemens Energy поскъпнаха с 9,2% след публикуването по-добрите от очакваното резултати за първото фискално тримесечие. Книжата на германската софтуерна компания SAP се поскъпнаха с над 7%, след като компанията публикува последните си финансови резултати и обяви планове за преструктуриране на 8000 работни места, фокусирайки се върху развитието на бизнеса си с изкуствен интелект.

Европейската централна банка вероятно ще запази лихвените проценти на сегашното им рекордно високо ниво след срещата си в четвъртък, като инвеститорите очакват насоки за евентуалното намаляване на лихвите.

Според анализ на Ройтерс върху данни на Лондонската фондова борса (LSEG) пазарите все пак залагат на около 60% шанс първото понижение на лихвите да бъде направено през април. Високите очаквания за намаляване на лихвите през март бяха намаляха последните седмици, но залозите за април се запазват, въпреки коментарите на централните банкери, че пониженията може да са прибързани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още