IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с частен капитал са на прага на възстановяване

Фондове, които отложиха продажбата на инвестиции заради спада на цените, са под натиск да върнат парите и са готови да приемат по-ниски оферти

09:44 | 20.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръководители от индустрията на частния капитал прогнозират рязко увеличаване на дейността по придобивания, тъй като фирмите за изкупуване, които отложиха продажбата на инвестиции с надеждата за увеличаване на цените, вече капитулират.

Наблюдава се забележим спад в групите за частни капиталови инвестиции, продаващи портфейлни компании след пика през 2021 г., тъй като нарастващите лихвени проценти затрудниха финансирането и навредиха на оценките, пише FT.

Инвеститорите във фондове за изкупуване обаче започнаха да увеличават натиска върху групите да продават дълго държани инвестиции и да започнат да връщат пари. Това принуждава фондовете да приемат по-ниските цени и да фиксират възвръщаемостта.

„Продавачите се съгласяват с по-ниски оценки и натискът за постигане на определена възвръщаемост на инвестицията нараства“, коментира Пийт Ставрос, съръководител на отдела за глобален частен капитал в KKR, пред Financial Times на Световния икономически форум в Давос.

Фирмите влязоха в 2024 г. с рекордните 2,8 трлн. долара инвестиции. Това, според консултантската компания Bain & Co, е „огромно изоставане“ от потенциалните продажби. Много инвеститори в частен капитал започнаха да изискват парична възвръщаемост, преди да се ангажират с нови фондове, което увеличава спешността на продажбите на активи.

„През последните 24 месеца имаше разминаване в очакванията за оценка между купувачи и продавачи. Сега има истинско усещане за прагматизъм“, посочва Анна Скоглунд, която ръководи групата за европейски финансови и стратегически инвеститори в Goldman Sachs.

Миналата година Veritas Capital, частният собственик на софтуерната компания за здравеопазване Cotiviti, се съгласи да продаде 50% дял на Carlyle в сделка, която оцени бизнеса на до 13 млрд. долара. Сделката обаче се провали. През декември FT съобщи, че KKR вече преговаря за оценка от 11 млрд. долара.

Данните за набирането на средства показват, че парите, които някога са се изливали в индустрията, са започнали да пресъхват, което усложнява проблема. Сумата, набрана от фондовете за дялово инвестиране в световен мащаб през миналата година, пада до шестгодишно дъно, според S&P Global.

„За да работи алтернативният бизнес правилно, трябва да има поток от пари обратно към [инвеститорите], за да могат те да реинвестират в новото поколение фондове“, казва Скоглунд.

Някои групи стоят върху купища пари, след като натрупаха рекордни количества капитал, който тепърва ще използват. Това им дава възможност да увеличат възвръщаемостта чрез нови инвестиции.

Купувачите са готови за сделки, тъй като цените започнаха да отразяват новите реалности, като по-високите разходи за финансиране и по-несигурните икономически условия, казват ръководители на някои от най-големите групи в индустрията.

Скот Нътъл от KKR коментира, че има по-малка конкуренция за сделки на пазара и коефициентите намаляват. Той, както и други ръководители от индустрията, очакват фондове, които стартират нови инвестиции, да се облагодетелстват от ситуацията. „Именно в периоди като този в исторически план сме печелили най-високата си възвръщаемост“, допълва той.

През последните години продажбите на активи между частни инвестиционни групи представляват около половината от общата дейност по поглъщания. Тези сделки обаче спаднаха до най-ниското си ниво от десетилетие в САЩ през миналата година, според доставчика на данни PitchBook.

Роб Лукас, управляващ партньор на CVC Capital Partners, казва, че някои портфейли от активи ще са по-предизвикателни, но и те ще привлекат интерес, най-вече от фирми за частен капитал, които са в прилична форма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 20.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още