IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните прогнози на ОПЕК за търсенето подкрепят цената на петрола

Пазарите продължават да следят и ситуацията в Близкия изток, и намаления добив в САЩ

10:49 | 18.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък, тъй като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира относително силен ръст на търсенето на петрол в световен мащаб през следващите две години. Пазарът оцени и прекъсването на добива на петрол в САЩ на фона на студената вълна, като продължи да следи и развитието на ситуацията в Близкия изток, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 0,44% до 78,22 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 0,74% до 73,10 долара за барел.*

В своя месечен доклад ОПЕК заяви, че световното търсене на петрол се очаква да нарасне със стабилните 1,85 млн. барела до 106,21 млн. барела на ден през 2025 г. За 2024 г. ОПЕК прогнозира ръст на търсенето от 2,25 млн. барела дневно, както посочи и в декемврийската си прогноза.

Въпреки това ръстът на цените остана ограничен, тъй като пазарът оценяваше ранопосочни фактори.

„Цената на Брента като цяло остава в диапазона, в който се движеше през последните две седмици, тъй като участниците на пазара съпоставят противоречивата динамика на търсенето и предлагането със засилващото се геополитическо напрежение“, заяви Яп Джун Рон, пазарен стратег в IG.

Неочакваният ръст на запасите от суров петрол в САЩ и трудното възстановяване на Китай продължават да потискат перспективите за търсенето на петрол, коментира Яп, въпреки че пазарът остава предпазлив заради геополитическото напрежение.

Пакистан нанесе удари на територията на Иран, насочени към бойците белуджи, съобщи Ройтерс в четвъртък, два дни след като Иран атакува Пакистан.

Междувременно в Северна Дакота, който е щатът с най-голям добив на петрол, температурите паднаха под нулата по Фаренхайт (-18 градуса по Целзий) и това доведе до свиване на добива на петрол с 650 хил. - 700 хил. барела на ден, до по-малко от половината от обичайното производство.

Данните на правителството на САЩ за петролните запаси трябва да бъдат публикувани в по-късно в четвъртък. Според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт от сряда, запасите от суров петрол са се увеличили с 480 хил. барела миналата седмица.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква петролните пазари да бъдат в „удобна и стабилна позиция“ тази година въпреки напрежението в Близкия изток, на фона на силно предлагане и по-слабите прогнози за ръст на търсенето, заяви нейният изпълнителен директор Фатих Бирол по време на форум на Ройтерс за глобалните пазари в сряда.

Атаките на йеменските хути срещу кораби в Червено море принудиха много компании да отклоняват корабите си около Африка, което увеличава разходите и времето за пътуване. В сряда САЩ отново нанесоха удари срещу цели на хутите в Йемен в отговор на нападенията срещу кораби.

*Цените се актуални към 10:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още