IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирите най-важни въпроса, които измъчват инвеститорите в САЩ през 2024 г.

Силният ръст на пазара губи инерция и поражда притеснения дали борсите не са стигнали твърде далеч твърде бързо

19:00 | 16.01.24 г. 1
Снимка: Michael Nagle, Bloomberg LP
Снимка: Michael Nagle, Bloomberg LP

Силният ръст на фондовата борса в САЩ навлезе в застой веднага след обръщането на календара на 2024 г., пише Wall Street Journal.

Някои от големите технологични компании, които бяха двигател на напредъка на борсата миналата година, изглежда са останали без гориво, доходността по държавните облигации расте, а инфлацията може да не се охлади толкова бързо, колкото се надяват някои инвеститори. След колебливото начало на месеца S&P 500 отбелязва ръст от 0,3% от началото на януари.

Според инвеститорите спадът на ентусиазма е нормален след поредица от силни ръстове като тази в края на 2023 г. Те също така казват, че имат много въпроси за пътя на икономиката и лихвите, които ще бъдат от ключово значение за разгадаване на траекторията на пазара през тази година.

Изданието посочва най-големите въпроси.

Може ли фондовият пазар да се разшири отвъд Великолепната седморка?

Фондовите пазари отбелязаха силен ръст миналата година за изненада на почти всички. Проблемът? Само седем големи технологични компании - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Tesla и Meta Platforms, бяха отговорни за почти всички ръстове на S&P 500. Това предизвика притеснения за стабилността на ръста и дали пазарът ще бъде уязвим на забавяне, ако някои от големите компании изпитат затруднения.

Тази година много инвеститори очакват съживяване на акции в слабо представящи се области на пазара – оптимистичен знак сред стратезите, които смятат разширяването на пазара за сигнал, че силният ръст ще продължи и занапред.

Инвеститорите имат причини да са обнадеждени. След неотдавнашното дъно на фондовия пазар на 27 октомври индексът на компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000 отбеляза ръст от 19% за миналата година, а равнопретегленият S&P 500, който дава еднакъв статут на най-малките и на най-големите компании в индекса, прибави 17 на сто. И двата индекса се представиха по-добре от покачването с 16% на традиционния S&P 500.

Секторите от S&P 500, които отбелязват най-силното начало на януари, са здравеопазването, комуникационните услуги и потребителските стоки, като всички са нагоре с най-малко 1,2%.

Можем ли да очакваме фондовите пазари да продължат да растат, след като Фед понижи лихвите?

Пазарите започнаха колебливо януари, след като приключиха силно 2023 г. Това породи въпроси дали пазарите не са стигнали твърде далеч твърде бързо и дали очакваното понижаване на лихвите от Фед вече е взето предвид.

Пазарите обикновено се затрудняват да постигнат стабилност преди първото понижаване на лихвите в цикъл на смекчаване на лихвената политика. От 70-те години на миналия век S&P 500 е отбелязал среден спад от 1,8% през трите месеца до първото понижаване на лихвите, сочат данни на Ned Davis Research. Картината се е подобрила след това, като фондовите пазари са нараствали средно с около 20% в хода на цикъл на смекчаване на политиката, става ясно още от данните на компанията.

„Изглежда, че това, което направихме през декември, е да вземем предвид ужасно добри условия за меко кацане“, казва Джо Калиш, главен глобален макростратег в NDR. „Не казвам, че е невъзможно, но може да е трудно го постигнем без да позволим на безработицата да нарасне и като осигурим забавяне на инфлацията“, допълва той.

Чакайте, още ли има очаквания за рецесия?

Много икономисти понижиха оценките си относно вероятността от рецесия. Това до голяма степен се дължи на забавянето на инфлацията, засилването на трудовия пазар, охлаждането на ръста на заплатите и силните разходи на потребителите.

Но ръководителите на Фед очакват икономиката да нарасне с по-бавен темп тази година спрямо миналата, а безработицата да се покачи до 4,1% до четвъртото тримесечие. В момент, когато спестяванията им от времето на пандемията намаляват, потребителите може също да ограничат разходите си.

Обикновено е нужно време последиците от затягане на паричната политика да бъдат усетени от икономиката. От края на 50-те години на миналия век са минавали средно 23 месеца между първото повишаване на лихвите от цикъл на покачване до началото на забавяне на икономиката, казва Джеф Шулце, ръководител на отдела за икономика и пазарна стратегия в ClearBridge Investments. Този цикъл на затягане започна преди 21 месеца.

„Боже, прибързахме в мисленето, че тъй като това беше най-бързият и най-високият цикъл на повишаване на лихвите в новата ни история, той ще доведе до най-бързата и най-дълбока рецесия“, коментира Джеф Клингелхофер, един от ръководителите на отдела за инвестиции на Thornburg Investment Management. „Това не се случи. Но само защото не се случи, не означава, че все пак не се насочваме към забавяне“, допълва той.

Ще бъде ли годината добра за покупка на жилище?

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент достигнаха връхна точна от близо 8% миналата есен, с което жилищната собственост стана недостъпна за много американци. Оттогава те намаляха до 6,66%, сочат данни на ипотечния гигант Freddie Mac, и трябва да продължат да спадат, ако Фед се придържа към прогнозите си.

През декември централната банка очерта три понижения на лихвите тази година, а трейдърите на пазарите за деривати очакват, че те ще намалеят дори повече. Това ще даде отдих на бъдещите купувачи на жилище, които останаха встрани от пазара заради високите разходи за обслужване на заемите, и ще позволи на хората, договорили по-високи лихви, да рефинансират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 5 месеца
Дезинформация. В САЩ никой за нищо не се измъчва. Едни прахчета се грижат за всичко. Дори Зеленски прие челният опит на бедните и богатите янки. С бЕлото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още