IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата на червено

Регионът се подготвя за провеждането на Световния икономически форум в Давос

19:42 | 15.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха първата сесия за седмицата с понижения, докато регионът се подготвя за Световния икономически форум в Давос, Швейцария, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,5% надолу, след като основните борси и повечето сектори се озоваха на червено. Секторът със стоки за бита записа 1% спад, докато секторът с пътувания успя да се изкачи с 0,9%.

Европейски борси. Таблица: CNBC Европейски борси. Таблица: CNBC

Междувременно днес стана ясно, че германската икономика се е свила с 0,3% през 2023 г., сочат първоначални данни, публикувани от националната статистическа агенция.

„През 2023 г. цялостното икономическо развитие в Германия се забави, в една среда, която продължава да е белязана от множество кризи“, коментира на пресконференция председателят на Федералната статистическа служба Рут Бранд.

Тя твърди, че високата инфлация, нарастващите лихвени проценти и по-слабото вътрешно и външно търсене оказват влиение върху брутния вътрешен продукт. БВП е с 0,7% по-висок от този за 2019 г., преди пандемията.

Тазгодишният Световен икономически форум ще се проведе между 14 и 19 януари под наслов „Възстановяване на доверието“. Глобални политически и бизнес лидери ще се срещнат в швейцарския ски курорт, за да обсъдят икономически и геополитически въпроси. Тази година се очаква на ключово място в дневния ред да бъдат глобалната търговия, инфлацията, веригите на доставките, технологичните промени и войните в Близкия изток и Украйна.

Може би най-важните политически фигури, които ще присъстват, са китайският премиер Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, като и двамата ще изнесат специални обръщения.

Днес пазарите в Съединените щати остават затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още