IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за инфлацията не успяват да подобрят пазарните настроения на Wall Street*

Инвеститорите разгледаха и новата порция отчети на големите американски кредитори

18:30 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Wall Street започват сесията в петък с незначителни понижения на фона на новите данни за цените на производител в САЩ, които се понижиха за трети пореден месец и засилиха залозите за намаляване на лихвите по-скоро. Инвеститорите разглеждат и новата порция отчети на големите американски кредитори, пише Ройтерс.

Широкият измерител S&P 500 се понижава незначително с 1,14 пункта, или 0,02, до 4779,1 пункта, технологичният показател Nasdaq отстъпва с 1,36 пункта, или 0,01%, до 14 968,82 пункта, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 151,43 пункта, или 0,4%, до 37 559,59 пункта И трите бенчмарка са напът да отбележат седмични ръстове.

Новите данни от петък показаха, че производствените цени в САЩ неочаквано са се понижили през декември, което се дължи главно на поевтиняването на стоките.

„Резултатът беше добър – успокои някои от опасенията ни за инфлацията“, заяви Робърт Павлик, старши портфолио мениджър в Dakota Wealth.

След последните данни очакванията на трейдърите за намаление на лихвите с 25 базисни пункта през март се повишиха до почти 78% от 66,3% преди това, показват данни, събрани с инструмента FedWatch на CME Group.

Междувременно инвеститорите разгледаха и новата порция банкови отчети, за да добият по-добра представа за състоянието на корпоративна Америка.

Акциите на Bank of America поевтиняват с 0,9%, след като стана ясно, че печалбата на компанията се е свила през четвъртото тримесечие, тъй като многобройните такси, които трябваше да плати американската банка в този период, натежаха върху крайния резултат.

Wells Fargo надмина очакванията си за печалба, тъй като кредиторът се е възползвал от икономии на разходите, но предупреждението, че нетните приходи от лихви за 2024 г. може да са с между 7% и 9% по-ниски на годишна база, тласна цената на акциите към спад от 1,5%.

Книжата на JPMorgan Chase поскъпват с 1,4%, след като банката отчете най-добрата си годишна печалба досега и прогнозира по-високи от очакваните приходи от лихви за 2024 г.

Цената на акциите на Citigroup също се понижава с 2,2% при загуба на стойност 1,8 млрд. долара през четвъртото тримесечие.

Междувременно на петролния пазар фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 2,06 долара, или 2,66%, до 79,47 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 1,93 долара, или 2,68%, до 73,95 долара за барел.

На валутните пазари еврото се засилва до 1,098 долара за брой. Стойността на британския паунд се повишава до 1,278 долара за брой.

Златото поскъпва с 2,15% до 2062,6 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още