IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минорни настроения на европейските борси след данните за инфлацията в САЩ

Всички сектори в Stoxx 600 останаха на червена територия

19:55 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските пазари приключиха сесията в четвъртък с понижения, след като данните за инфлацията в САЩ показаха, че ръстът на цените се е ускорил повече от очакваното през декември, предава CNBC.

След колеблива сесия общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,77%, като всички сектори останаха на червено. Банковите акции поевтиняха с 1,9%, а тези в областта на комуналните услуги – с 1,23%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 1%, а германският DAX и френският индекс CAC 40 отстъпиха със съответно 0,86% и 0,52%.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Книжата на британската компания за търговия на дребно Marks & Spencer поведоха спадовете в Stoxx 600, сривайки се с 4,5%, след като от компанията сигнализираха за предстоящи „предизвикателства в краткосрочен план“, въпреки силния ръст на коледните продажби. Междувременно цената на акциите на Tesco се повиши с 1,35%, след като компанията увеличи прогнозата си за печалба.

Декемврийският доклад за инфлацията в САЩ показа, че потребителските цени са се повишили с 0,3% на месечна база и 3,4% на годишна база през последния месец от 2023 г., надминавайки прогнозите на икономисти, анкетирани от Dow Jones за ускорение до съответно 0,2% и 3,2%.

Инвеститорите разгледаха данните за насоки кога Федералният резерв ще започне да намалява лихвите. Пазарите смятат, че има 67% шанс първото понижение на лихвите да бъде през март, показват резултати, събрани с инструмента FedWatch на CME .

„Днешният доклад за инфлацията ни подсказва, че тези залози за разхлабване на паричната политика са прибързани“, коментира в бележка Матю Райън, ръководител на отдела за пазарни стратегии в Ebury.

„Въпреки че ключовата базисна инфлация, която премахва волатилните компоненти  като храни и енергоизточници, продължава да спада от върховете си, низходящата тенденция при нея също отслабва. Това ще бъде сериозна причина за безпокойство сред служителите на Федералната комисия по отворен пазар (FOMC), особено в момент, когато пазарът на труда в САЩ показва само скромни признаци на охлаждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още