IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Възстановяването на световната индустрия ще движи петрола в края на годината

EV революцията в автомобилния транспорт ще намали в следващите пет до десет години търсенето на горива, прогнозира главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг

13:35 | 10.01.24 г.

Световната индустрия ще заработи по-бързо до края на тази година в Европейския съюз и Китай, индустриализацията на Индия и САЩ ще продължи да се развива и това ще стимулира потреблението на петрол. До 2030 г. ще видим електрификацията на автомобилния транспорт на глобално ниво, но индустрията и развиващите се държави ще продължат да стимулират потреблението. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг.

Той напомни, че за петролните пазари водещите фактори са намаленото потребление след високата инфлация и повишаването на лихвите. Цачев обясни, че икономическата слабост на глобално ниво в момента води до намалено търсене на горива и понижени запаси от суров петрол на много места по света и тази динамика поражда колебанията в цените на петрола през последните дни.

По думите му Китай до голяма степен стимулира индустрията си и така компенсира огромния спад в строителството, а оттам и консумацията на петрол запазва темповете си. Инвестиционният консултант очаква потреблението на петрол да продължи да расте, но не с темпове като досега заради EV революцията в автомобилния транспорт. Според Цачев бумът на електромобили в Китай е предвестник на това, което ще се случва в следващите пет до десет години в развитите страни – все повече електромобили и все по-малко търсене на горива.

Цачев смята, че събитията в Близкия изток правят почти невъзможни всякакви прогнози за посоката на цените на петрола през тази година, но коментира, че забавянията в доставките от региона вече се отразяват в увеличената разлика в цените на сортовете Брент и WTI.

"Диапазонът 70-80 долара за барел в момента устройва ОПЕК – не е драматично висока [цена], за да влияе на търсенето, не е и толкова ниска, че да се окаже негативна за бюджетите на тези страни, посочи той и добави, че Русия и Саудитска Арабия като страни, които най-много произвеждат, намаляват и най-много добива. – ОПЕК не е единен, дори напускането на Ангола в края на миналата година доведе до динамика в негативна посока за цената, защото показа, че по-малките производители, където икономическият растеж зависи много повече от петрола, не искат да направят компромис с намаляване на добива и приходите.“

Цветослав Цачев коментира, че намаленото търсене доведе до по-малък от очаквания дефицит през 2023 г. въпреки намалените квоти на ОПЕК.

Как ще се отрази колаборацията между САЩ и Венецуела в търговията на петрола? Какви са перспективите пред суровия петрол? Как ще търгува петрола си Ангола? Какви са проблемите на Саудитска Арабия, Иран и Венецуела при петролния и шистовия добив? Ще усетят ли потребителите на Европа, че логистиката се промени и Червено море вече не е лесен начин за транспортиране на петрол? Какво е бъдещето на ОПЕК и ще се запази ли форматът ОПЕК + с Русия на масата на преговори?

Повече за петролните пазари през следващите месеци може да научите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още